Kemi

organisk kemi, HJÆLP! Addition.

16. september 2007 af Kyvsgaard (Slettet)
Ved stuetemperatur vil addition af dibrom til buta-1,3-dien hovedsagelig ske ved de to endestillede carbonatomer. Samtidig dannes der en dobbeltbinding mellem carbonatom nummer to og tre.
a) Opskriv et reaktionsskema for additionsreaktionen?
b) navngiv reaktionsproduktet?
Fortsat bromering ved højere temperatur fører til addition af endnu et molekyle dibrom
c) Angiv strukturformel og navn for det herved dannede stof?
d)Beregn massen af den mængde dibrom, der skal anvendes til fuldstændig bromering af 8,50 g buta-1,3-dien?

Hjælp, kan sipemlthen ikke finde ud af det her, har sidet med opgaven i flere timer nu..

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2007 af CPC (Slettet)

a) Buta-1,3-dien er en kæde bestående af 4 C'er. Mellem nr. 1 og 2 C er en dobbeltbinding. Og mellem C-atom 3 og 4 er en dobbeltbinding. C nr. 1 har 2 H'er, C nr 2 og 3 har hver 1 H og sidste C har også 2 H'er.

Når dibrom adderes fjernes dobbeltbindingerne og et Br-atom tilføjes i hver ende.

H2-C=CH-CH=C-H2 + 2Br --> H2Br-CH2-CH2-CH2-CH2-H2Br

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2007 af CPC (Slettet)

b) Reaktionsbroduktet hedder nu 1,4-dibrombutan. ButAN fordi der ingen dobbeltbindinger er mere. Og 1,4-dibrom, fordi 2 brom sidder på C-atomerne nr 1 og 4.

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2007 af Larsendrengen (Slettet)

#1 og 2, det er ikke rigtigt.

Br-CH2-CH=CH-CH2Br er produktet. Man skal kende en del til mekanistisk organisk kemi for at kunne forklare hvorfor man får dette produkt som hovedprodukt.

Normalt siger man at Br2 adderes henover en dobbeltbinding, men i butadien og andre konjugerede systemer, ser man oftest afvigelser fra denne "regel".

Kodeordet her er: delokalisering, carbocation og resonansstrukturer.

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2007 af mathon


se
http://www.peecee.dk/index.php?id=68292

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2008 af AnnetteSaxtorph (Slettet)

Sidder med samme opgave, og er lidt forvirret.. :s

Hvordan kan man løse a og b?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. oktober 2010 af Cocia (Slettet)

Hvorfor kan man ikke åbne dit link? mathon


Brugbart svar (2)

Svar #7
05. marts 2012 af mathon

 a) Opskriv et reaktionsskema for additionsreaktionen


                                                                     Br        Br
                                                                      |           |
                             C=C-C=C   +   Br2   --->   C-C=C-C

                                                             1,4-dibrombut-2-en


Brugbart svar (3)

Svar #8
05. marts 2012 af mathon

c)

                                                    Br        Br                        Br       Br    
                                                     |            |                          |          |
                                                    C-C=C-C   +   Br2   --->   C-C-C-C
                                                                                                |   |
                                                                                              BrBr

                                                                            1,2,3,4-tetrabrombutan


Brugbart svar (3)

Svar #9
05. marts 2012 af mathon

     M(C4H6) = sum({4,6}*{12.011,1.0079}) g/mol = 54,0914 g/mol

     M(Br2) = sum({2}*{79.904}) g/mol = 159,8080 g/mol

 

 

                                                                C4H6   +   2 Br2   --->   C4H6Br4
ækvivalente stofmængder i mol:                           1               2
ækvivalente masser i g:                                 54,0914   319,616   
                                                                8,50            x

           forholdsregning
                                                             x / (319,616 g) = 8,50 / 54,0914 = 0,157141

                                                             x = 0,157141 · (319,616 g)

                                                             x = 50,2249 g

                                                

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. april 2012 af Cler (Slettet)

Burde man ikke gange stofmængden 0,157141 mol med 2, da de ækvivalerer 1:2, før man ganger med 319,616 mol/g? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2013 af ajensen112 (Slettet)

for det først mathon du har udregnet molarmassen af Br_2 ud forkert. det er M= 79,9*2=159,8 man ganger ikke med kofficenten der er foran den skulle du have brugt til at gange på din stofmængde for at finde stofmængden af 2Br_2 


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. april 2013 af ajensen112 (Slettet)

for det først mathon du har udregnet molarmassen af Br_2 ud forkert. det er M= 79,9*2=159,8 man ganger ikke med kofficenten der er foran den skulle du have brugt til at gange på din stofmængde for at finde stofmængden af 2Br_2. Det giver det samme men forkerte metode der er brugt


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. april 2013 af mathon

#11 og #12
                    Viser din bortforklaring af din egen misforståelse af et toatomigt molekyle Br2 og koefficienten 2
                    og forsøges - behændigt synes du nok - af dig forklaret med min "metodemisforståelse",
                    hvorom enhver kan mene, hvad de vil.
                    Men plausibel kan din bortforklaring vel næppe kaldes.
                      
                      
                      

                


Skriv et svar til: organisk kemi, HJÆLP! Addition.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.