Matematik

2 ubekendte.. do'h!

27. september 2007 af VanderKalle (Slettet)
Har fået en opgave for, som man vist nopk skal regne som 2 ubekendte... men det ligger lidt langt væk, så tænkte om der måske var nogle der kunne hjælpe? ^_^


- Ved en fest sælges i alt 925 flasker øl og sodavand. Prisen er 11 kr. for øl og 5 kr. for sodavand.
ved festen sælges for 8375 kr. i alt.
Hvor mange øl blev der solgt? -

På forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Det er nemlig rigtig!

Lad Ø være antal øl og S er antal sodavand.

Prisen for en øl er 11,-, hvorfor ølsalget er 11*Ø. Prisen for en sodavand er 5,-, hvilket giver et sodavandssalg på 5*S.

Beregn nu det samlede salg på 8375,- som funktion af S og Ø.

Antal solgte enheder (S+Ø) er 925.

Løs nu de to ligninger.

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2007 af mathon

x: antal ølflasker
y: antal sodavandsflasker

x + y = 925

x*11 + y*5 = 8375

TI-89
solve(x+y=925 and x*11+y*5=8375{x,y})

Svar #3
27. september 2007 af VanderKalle (Slettet)

Ah tak for så hurtig respons! ^_^

Jeg må indrømme, at jeg vist ikke er den der har hørt allerbedst med i timerne, men kom dog nogenlunde til det du skriver...

mit problem er, at jeg ikke har en idé om, hvordan jeg skal lave den funktion du beskriver (af S og Ø).

Ville være super dejligt hvis du kunne beskrive det nærmere...

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Den første er 11*Ø+5*S=8375

Antallet af solget øl OG sodavande er 925. Derfor må Ø+S=925

De to ligninger skal IKKE løses med solver. Isoler f.eks. Ø i den nederste ligning og sæt dette udtryk ind i den øverste ligning.

Nu har du en ligning med en ubekendt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2007 af Duffy

#4: Joh da!
Indlæg kan udmærket bruges, hvis man vel og mærke er i besiddelse af en
TI-89.

I hånden kan du bruge "Indsættelses-metoden" eller "De lige store koefficienters-metode".

Determinant løsning kan også bruges eller reducér en echelon-matrix...

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2007 af mathon

I: x + y = 925
II: 11x + 5y = 8375

gang I igennem med 5

III: 5x + 5y = 4625
II: 11x + 5y = 8375 subtraher III fra IV

6x = 3750

x = 3750/6 = 625, som indsættes i I

I: 625 + y = 925

y = 925 - 625 = 300

Svar #7
27. september 2007 af VanderKalle (Slettet)

Puha, mange svære ord :p sidder for øvrigt med en voyage 200 (hvorfor kommer jeg hele tiden til at tænke på star trek når jeg hiver den frem?) ... gør det nogen forskel?


Svar #8
27. september 2007 af VanderKalle (Slettet)

Oh yes, her begyndte det at give mening...

er der en speciel grund til at du ganger med 5?... er det tilladt uden videre? (ja undskyld min uvidenhed) *blushes*

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2007 af mathon

ved at gange igennem med 5 op nås lige store y-koefficienter, så y'er "går ud", når der subtraheres/trækkes fra.

Svar #10
27. september 2007 af VanderKalle (Slettet)

Ok, super fedt... tak for hjælpen allesammen :)

Skriv et svar til: 2 ubekendte.. do'h!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.