Dansk

Danmark, dejligst vang og vænge

29. september 2007 af MaiStrof (Slettet)
Hej

Jeg skal analysere en dansk sang:
Danmark, dejligst vang og vænge. Er der nogen som har arbejdet med denne før og som gerne vil hjælpe? Det er til på mandag.

Jeg kan ikke helt finde ud af hvad den handler om og om den referer til nogen krig?

Her er teksten:

1. Danmark dejligst vang og vænge,
lukt med bølgen blå,
hvor de voksne danske drenge
kan i leding gå
mod de sakser, slaver, vender,
hvor man dem på tog hensender:
én ting mangler ved den have:
ledet er af lave.

2. Ved Guds nådig forsyn hegnes
dog det meste land,
og hvad under Danmark regnes,
nyder værn af vand.
Ingen nabo, som vil vinde,
tør på Danmark gå i blinde,
blev kun ledet hængt til rette,
skulle vel det tætte.

3. Mejlfarsund os Fyn beskytter
tryg står Møens klint;
ind til Gedser ingen rytter
ride skal for svindt;
Guldborgsund for Lolland genner,
Øresund vort Sælland tjener,
hvert land har sit eget lukke,
alt må Jylland sukke.

4. Holster, vagrer, lyneborger
som en farlig flod
gør os Jylland mange sorger,
tørster efter blod;
lægges af må slig uvane,
skam det var at lade rane
fra vor mark den mindste tue;
pil vi har og bue.

5. Sådan talte dronning Tyre,
ret kaldt Danebod:
I, som står for Danmarks styre,
fatter frejdigt mod!
Gabet kan vi vel tillukke,
så vi ej os lader plukke
af hver fremmed løbeskytte,
der får lyst til bytte.

6. Fra moradset vest ved strande
til Mysund og Sli
vi vil os en vold bemande,
gøre snæver sti.
Om forlov skal hver mand bede,
hvis han agter ind at træde,
nødig skal han atter fare
hjem med stjålen vare!

7. Danemark vi nu kan ligne
ved en frugtbar vang,
hegnet trindt omkring, - Gud signe
den i nød og trang!
Gid som korn opvokse knægte,
der kan frisk mod fjenden fægte
og om Danebod end tale,
når hun er i dvale.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg synes det er en stor mundfuld til en på bare 8 år.

Svar #2
30. september 2007 af MaiStrof (Slettet)

#1 Det var en fejl. Jeg er 17.

Kan du muligvis hjælpe mig?

Svar #3
30. september 2007 af MaiStrof (Slettet)

#1 Det var en fejl. Jeg er 17.

Kan du muligvis hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Ja, det kan jeg godt, men lad os lige se, om der kommer en anden og kigger på det, glemmer jeg det så send mig en mail, jeg har temmelig travlt lige nu.

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Her er, hvad du kan starte på: Find ud af, hvad disse ord og vendinger (i parantes) betyder, de er vigtige for forståelsen, og skriv det så her, så jeg kan se, at du har fundet frem til det:



1. Danmark dejligst vang og vænge,
lukt med bølgen blå,
hvor de voksne danske drenge
kan i (leding) gå
mod de (sakser, slaver, vender),
hvor man dem på tog hensender:
én ting mangler ved den have:
ledet er (af lave).

2. Ved Guds nådig forsyn hegnes
dog det meste land,
og hvad under Danmark regnes,
nyder værn af vand.
Ingen nabo, som vil vinde,
tør på Danmark gå i blinde,
blev kun ledet hængt til rette,
(skulle vel det tætte).

3. (Mejlfarsund) os Fyn beskytter
tryg står Møens klint;
ind til Gedser ingen rytter
ride skal for svindt;
Guldborgsund for Lolland genner,
Øresund vort Sælland tjener,
hvert land har sit eget lukke,
(alt må Jylland sukke).

4. (Holster, vagrer, lyneborger)
som en farlig flod
gør os Jylland mange sorger,
tørster efter blod;
lægges af må slig uvane,
skam det var at lade rane
fra vor mark den mindste tue;
pil vi har og (bue).

5. Sådan talte dronning Tyre, (hvornår levede hun?)
ret kaldt Danebod:
I, som står for Danmarks styre,
fatter frejdigt mod!
Gabet kan vi vel tillukke,
så vi ej os lader plukke
af hver fremmed løbeskytte,
der får lyst til bytte.

6. Fra moradset vest ved strande
til (Mysund og Sli)
vi vil os en vold bemande,
gøre snæver sti.
Om forlov skal hver mand bede,
hvis han agter ind at træde,
nødig skal han atter fare
hjem med stjålen vare!

7. Danemark vi nu kan ligne
ved en frugtbar vang,
hegnet trindt omkring, - Gud signe
den i nød og trang!
(Gid som korn opvokse knægte,) hvad betyder den strofe?
der kan frisk mod fjenden fægte
og om Danebod end tale,
når hun er (i dvale).

Du skriver alle disse ord og begreber ind her, så forsøger du igen at tolke digtet, men som du allerede nu kan se handler det om, hvordan vi beskytter Danmark først og fremmest mod de holstenske grevers togt mod Danmark. Her er noget historisk materiale, som du skal studere, læse grundigt: Og forresten Thyra Danebod døde i første halvdel af 900-tallet:

http://www.danskskaanskforening.dk/art_atterdag.htm




Svar #6
30. september 2007 af MaiStrof (Slettet)

Okay.. har du fået min besked via studieportalen?

1. leding gå = ?
af lave = ?

2. skulle vel det tætte = ?

3. Mejlfarsund = Middelfartsund, Lillebælt
jylland må sukke = jylland er skuffet og nede

4. Holster vagrer = slavisk folk fra Vagrien i det østlige Holsten
bue = ?

5. Kan ikke finde ud af hvornår hun levede?

6. Mysunde og Slien

7. Ved ikke hvad strofe 7 betyder?

Kan du hjælpe mig med at finde rim og budskab i sangen? Jeg er helt lost..

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2007 af Erik Morsing (Slettet)

nej jeg får ikke mere tid

Skriv et svar til: Danmark, dejligst vang og vænge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.