Fysik

hastighed

03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)
Hej

Jeg har en opgave som jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg løser:

der er en flagmast, masse: 56 kg længde: 8 m

den hænger fast i en bolt, en halv meter fra enden, således at den ene ende er 0,5m fra omdrejningspunktet og den anden 7.5.

vinklen mellem lodret og den lange del af stangen er 70 grader.

spørgsmålet er så, hvad er hastigheden ved spidsen af den lange ende, når den passerer lodret, første gang den svinger ned.

det antages at stangen er lige tyk over det hele.

- jeg har prøvet noget med noget kinetisk energi og noget potentiel vs. hastighed, men er ikke helt skråsikker.

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal benytte følgende: Vektorsummen af de kræfter, der virker på stangen er 0, da du arbejder i planen får du to skalære ligninger
Sigma F_x=0 og Sigma F_y=0, desuden er vektorsummen af drejningemomenterne, der virker på stangen, altså Sigma tau_i

Svar #2
03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)

hmm... så du vil bruge vektorer til at beregne hstigheden med?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

hastigheden ER en vektor

Svar #4
03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)

jeg får 25,5 m/s, kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2007 af -Zeta- (Slettet)

Find inertimomentet for stangen ved opsætningspunktet.

I_Ø = (1/12)*56kg*(8m)^2 + 56kg*(3.5m)^2

Udregn den potentielle energi

E_pot = 56kg*9.82(m/s^2)*3.5m*(1-cos(70deg))

Den maksimale hastighed må så være givet ved:

vinkelhastighed_max = sqrt((2*E_pot)/I_Ø)

Hastigheden v er lig med vinkelhastigheden gange med r.

v = vinkelhastighed_max * 7.5m


Svar #6
03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)

super... tak :D

Svar #7
03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)

sikker på at der ikke skal stå 3.75m istedet for 3.5? hvis det skal udgøre 7.5m/2 ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2007 af -Zeta- (Slettet)

#7.
Nej, det skal være 3.50m. Det er jo afstanden fra massemidtpunktet til opsætningspunktet.

Massemidtpunktet er 4m inde på stangen (såfremt stangen er lige tyk overalt). Og fra masse midtpunktet til opsætningspunktet, må der så være:

(8m/2) - 0.5m = 3.5m

Svar #9
03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)

okay... tak for det, igen :)

Svar #10
03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)

Hvordan fremkommer udtrykket for den potentielle energi?

Svar #11
03. oktober 2007 af eli-peli (Slettet)

?????????

Skriv et svar til: hastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.