Fysik
HJÆLP TIL FYSIK RAPPORT ..
04. oktober 2007 af
LulliexD (Slettet)
Heii alle'samn..
- Jeg sidder her og laver fysik afl/rapport.
Er stødt på nogle opgaver som jeg simpelthen ikke kan lave, nogle gode hints? - Må gerne svares hurtigst muligt..
(Astronaut):
En astronaut har taget sit gamle bornholmerur med på flyvning til Månen. Bornholmeruret går ved hjælp af et pendul som via en mekanisk anordning får viserne til at bevæge sig rundt.
Opg.a): - Vil astronautens bornholmerur gå for hurtigt, rigtigt, eller for langsomt på Månen i forhold til jorden?
Opg.b): - Hvor mange procent er fejlvisningen på Månen i forhold til visningen på Jorden?
- Kan simpelthen ikke komme igang?? :S
- PÅ FORHÅND MANGE TAK!! :)
Louise.
- Jeg sidder her og laver fysik afl/rapport.
Er stødt på nogle opgaver som jeg simpelthen ikke kan lave, nogle gode hints? - Må gerne svares hurtigst muligt..
(Astronaut):
En astronaut har taget sit gamle bornholmerur med på flyvning til Månen. Bornholmeruret går ved hjælp af et pendul som via en mekanisk anordning får viserne til at bevæge sig rundt.
Opg.a): - Vil astronautens bornholmerur gå for hurtigt, rigtigt, eller for langsomt på Månen i forhold til jorden?
Opg.b): - Hvor mange procent er fejlvisningen på Månen i forhold til visningen på Jorden?
- Kan simpelthen ikke komme igang?? :S
- PÅ FORHÅND MANGE TAK!! :)
Louise.
Svar #1
05. oktober 2007 af Riemann
Bestem/find et udtryk for svingningstiden for et pendul. Du vil se at denne svingningstid afhænger af g.
På månen er tyngdeaccelerationen mindre end på jorden. Herudfra kan du bestemme om uret går hurtigere, langsommere eller lige så hurtigt som på jorden.
På månen er tyngdeaccelerationen mindre end på jorden. Herudfra kan du bestemme om uret går hurtigere, langsommere eller lige så hurtigt som på jorden.
Svar #2
05. oktober 2007 af mathon
pendulets svingningstid:
T = 2*pi*sqr(L/g), hvor g er den stedlige tyngdeacceleration. Månens tyngdeacceleration er som bekendt kun ca. 1/6 af jordens.
T_jord = 2*pi*sqr(L/g)
og
T_måne = 2*pi*sqr(L/(g/6)) = sqr(6)*(2*pi*sqr(L/g)) = sqr(6)*T_jord
eller
f_måne = 1/T_måne = 1/(sqr(6)*T_jord) = (1/sqr(6))*(1/T_jord) = 6^(-0,5)*f_jord, hvoraf
f_måne = 0,41*f_jord - altså med et antal svingninger UNDER halvdelen af jordsvingningerne, hvorfor bornholmeruret går ALT for langsomt set med "jordoptik".
T = 2*pi*sqr(L/g), hvor g er den stedlige tyngdeacceleration. Månens tyngdeacceleration er som bekendt kun ca. 1/6 af jordens.
T_jord = 2*pi*sqr(L/g)
og
T_måne = 2*pi*sqr(L/(g/6)) = sqr(6)*(2*pi*sqr(L/g)) = sqr(6)*T_jord
eller
f_måne = 1/T_måne = 1/(sqr(6)*T_jord) = (1/sqr(6))*(1/T_jord) = 6^(-0,5)*f_jord, hvoraf
f_måne = 0,41*f_jord - altså med et antal svingninger UNDER halvdelen af jordsvingningerne, hvorfor bornholmeruret går ALT for langsomt set med "jordoptik".
Skriv et svar til: HJÆLP TIL FYSIK RAPPORT ..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
