Kemi
Kemiske reaktioner
07. oktober 2007 af
LOLLA123456 (Slettet)
Kemiske reaktioner
Opgave 3.17
En opløsning er fremstillet ved at blande følgende væsker i en 500mL målekolbe:
60mL 0,21M HCl og 90mL 0,050M HNO3
Derefter fyldes målekolben op til mærket.
a) Beregning af pH for blanding?
Opløsningen hældes ud i et bægerglas, der indeholder Ca(OH)2.
Hele mængden af Ca(OH)2 kan opløses under givne forhold.
b) Reaktionsskema for den reaktion, der finder sted i bægerglasset?
Efter endt reaktion afkøles blandingen til 25°C.
Volumenet er stadig 500mL
c) Beregning af pH for den nye blanding?
Opgave 3.17
En opløsning er fremstillet ved at blande følgende væsker i en 500mL målekolbe:
60mL 0,21M HCl og 90mL 0,050M HNO3
Derefter fyldes målekolben op til mærket.
a) Beregning af pH for blanding?
Opløsningen hældes ud i et bægerglas, der indeholder Ca(OH)2.
Hele mængden af Ca(OH)2 kan opløses under givne forhold.
b) Reaktionsskema for den reaktion, der finder sted i bægerglasset?
Efter endt reaktion afkøles blandingen til 25°C.
Volumenet er stadig 500mL
c) Beregning af pH for den nye blanding?
Svar #3
08. oktober 2007 af mathon
n(H^(+))_HCl = 60*mL*0,21*mmol/mL = 12,6 mmol
n(H^(+))_HNO3 = 90*mL*0,050*mmol/mL = 4,5 mmol
n(H^(+))_total = 12,6 mmol + 4,5 mmol = 17,1 mmol
c(H^(+)) = 17,1*mmol/(500*mL) = 0,0342 mmol/mL = 0,0342 mol/L = 0,0342 M
begge syrer regnes almindeligvis for STÆRKE - dvs. helt ioniserede, hvorfor
pH = -log(c(H^(+)_total), hvoraf
pH = -log(0,0342) = 1,46597 = ca. 1,5
OH^(-)(aq) + H^(+)(aq) --> H2O(l)
eller til støkiometrisk beregning:
Ca(OH)2(aq) + 2H^(+)(aq) --> Ca^(2+)(aq) + 2H2O(l), der kan læses:
1 mol Ca(OH)2(aq) ækvivalerer 2 mol H^(+)(aq) - dvs. i mængdeforholdet 1:2
M(Ca(OH)2 = 74,09 g/mol
n(Ca(OH)2(aq)) = 0,92*g/(74,09*g/mol) = 0,012417 mol
0,012417 mol Ca(OH)2(aq) ækvivalerer 2*0,012417*mol H^(+)(aq) =
0,024835 mol H^(+)(aq), hvis de forefindes, MEN der forefindes kun 0,0171 mol H^(+)(aq), svarende til et UNDERSKUD af H^(+)(aq)
på
0,024835 mol - 0,0171 mol = 0,007735 mol H^(+)(aq) svarende til et OVERSKUD
på
0,007735 mol OH^(-)(aq)
c(OH^(-)(aq)) = 0,007735*mol/(0,5*L) = 0,015469 mol/L = 0,015469 M
pOH = -log(c(OH^(-)(aq)), hvoraf
pOH = -log(0,015469) = 1,81053
ved 25°C gælder pH = 14 - pOH, hvoraf
pH = 14 - 1,81053 = 12,1895 = ca. 12,2
n(H^(+))_HNO3 = 90*mL*0,050*mmol/mL = 4,5 mmol
n(H^(+))_total = 12,6 mmol + 4,5 mmol = 17,1 mmol
c(H^(+)) = 17,1*mmol/(500*mL) = 0,0342 mmol/mL = 0,0342 mol/L = 0,0342 M
begge syrer regnes almindeligvis for STÆRKE - dvs. helt ioniserede, hvorfor
pH = -log(c(H^(+)_total), hvoraf
pH = -log(0,0342) = 1,46597 = ca. 1,5
OH^(-)(aq) + H^(+)(aq) --> H2O(l)
eller til støkiometrisk beregning:
Ca(OH)2(aq) + 2H^(+)(aq) --> Ca^(2+)(aq) + 2H2O(l), der kan læses:
1 mol Ca(OH)2(aq) ækvivalerer 2 mol H^(+)(aq) - dvs. i mængdeforholdet 1:2
M(Ca(OH)2 = 74,09 g/mol
n(Ca(OH)2(aq)) = 0,92*g/(74,09*g/mol) = 0,012417 mol
0,012417 mol Ca(OH)2(aq) ækvivalerer 2*0,012417*mol H^(+)(aq) =
0,024835 mol H^(+)(aq), hvis de forefindes, MEN der forefindes kun 0,0171 mol H^(+)(aq), svarende til et UNDERSKUD af H^(+)(aq)
på
0,024835 mol - 0,0171 mol = 0,007735 mol H^(+)(aq) svarende til et OVERSKUD
på
0,007735 mol OH^(-)(aq)
c(OH^(-)(aq)) = 0,007735*mol/(0,5*L) = 0,015469 mol/L = 0,015469 M
pOH = -log(c(OH^(-)(aq)), hvoraf
pOH = -log(0,015469) = 1,81053
ved 25°C gælder pH = 14 - pOH, hvoraf
pH = 14 - 1,81053 = 12,1895 = ca. 12,2
Skriv et svar til: Kemiske reaktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
