Kemi
pH beregning 3
11. oktober 2007 af
sedefimsinn (Slettet)
Beregn pH i en 0,1 M opløsning af Na4PO4
nu er det nok K all = 12,3 man skal bruge...
nu er det nok K all = 12,3 man skal bruge...
Svar #1
11. oktober 2007 af mathon
Na3PO4 --> 3Na^(+)(aq) + PO4^(3-)(aq)
PO4^(3-)(aq)'s pKb = 11,88, hvilket indikerer svag base
hvorfor
PO4^(3-)(aq) + H2O(l) <--> HPO4^(2-)(aq) + OH^(-)(aq)
med
pOH = (1/2)(pKb-log(Cb)), hvor Cb er [Na3PO4]_formel
pOH = (1/2)(11,88-log(0,1)) = 6,44
som ved 25°C
giver
pH = 14 - pOH = 14 - 6,44 = 7,56
PO4^(3-)(aq)'s pKb = 11,88, hvilket indikerer svag base
hvorfor
PO4^(3-)(aq) + H2O(l) <--> HPO4^(2-)(aq) + OH^(-)(aq)
med
pOH = (1/2)(pKb-log(Cb)), hvor Cb er [Na3PO4]_formel
pOH = (1/2)(11,88-log(0,1)) = 6,44
som ved 25°C
giver
pH = 14 - pOH = 14 - 6,44 = 7,56
Svar #2
16. oktober 2007 af mathon
fejlretning: jeg er desværre kommet til at angive pKb-værdien for PO4^(3-)(aq) til at være 11,88. Den skal rettelig være 1,33.
Dette giver anledning til følgende korrektion:
PO4^(3-)(aq)'s pKb = 1.33, hvilket indikerer middelstærk base
hvorfor
med Kb = 10^(-pKb) = 10^(-1.33) = 0,046774
Dette giver anledning til følgende korrektion:
PO4^(3-)(aq)'s pKb = 1.33, hvilket indikerer middelstærk base
hvorfor
med Kb = 10^(-pKb) = 10^(-1.33) = 0,046774
Svar #3
16. oktober 2007 af mathon
fejlretning: jeg er desværre kommet til at angive pKb-værdien for PO4^(3-)(aq) til at være 11,88. Den skal rettelig være 1,33.
Dette giver anledning til følgende korrektion:
PO4^(3-)(aq)'s pKb = 1.33, hvilket indikerer middelstærk base
hvorfor
med Kb = 10^(-pKb) = 10^(-1.33) = 0,046774
og
pOH = -log[(-Kb+sqr(Kb^2+4*Kb*Cb))/2]
pOH = -log[(-0,046774+sqr(0,046774^2+4*0,046774*0,1))/2] = 1,31076
samt
pH = 14 - 1,31076 = 12,6892
pH = ca. 12,7
jeg beklager det tidsspild og den forvirring, ovennævnte fejl måtte have givet anledning til!!!
Dette giver anledning til følgende korrektion:
PO4^(3-)(aq)'s pKb = 1.33, hvilket indikerer middelstærk base
hvorfor
med Kb = 10^(-pKb) = 10^(-1.33) = 0,046774
og
pOH = -log[(-Kb+sqr(Kb^2+4*Kb*Cb))/2]
pOH = -log[(-0,046774+sqr(0,046774^2+4*0,046774*0,1))/2] = 1,31076
samt
pH = 14 - 1,31076 = 12,6892
pH = ca. 12,7
jeg beklager det tidsspild og den forvirring, ovennævnte fejl måtte have givet anledning til!!!
Skriv et svar til: pH beregning 3
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
