Matematik

Lidt sær opgave!

20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)
Jeg skal udefra denne opgave have lavet en ligning og derefter løse den, men hvordan gør jeg lige det?

Opgaven:

En butikstyv stjæler en slikpose. Han spiser selv det halve, han giver det halve af resten til sin ven og moren totredjedele af det der er tilbage. Der er så 4 stykker tilbage, som han selv nyder godt af. Hvor mange stykker slik fik søsteren?

Er lidt confuse og beder derfor om lidt hjælp.

På forhånd mange tak.

Svar #1
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

Rettelse:

Hvor mange stykker slik fik MOREN.

Svar #2
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

Kan i, i det mindste ikke hjælpe mig igang?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2007 af Esbenps

Hvis moren spiser 2/3 af det der er tilbage, så må de sidste 4 stykker jo være 1/3 af slikket, som var tilbage, da moren spiste sin del. Det vil sige:

Hvis x er antallet af stykker slik FØR moderen spiste sin del, så er der 1/3 af x tilbage bagefter:

x*1/3 = 4, da der jo er 4 stykker tilbage.

Svar #4
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

moresn spiser altså 8 stykker?

Svar #5
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

der var altså 12 stykker slik i alt hvoraf de 4 som moren spiser er hendes del?

Svar #6
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

Kan man ikke lave en simpel ligning som man kan løse og på den måde nå frem til svaret? Eller er metoden som du angiver den enste løsning?

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2007 af Esbenps

Præcis!

x*1/3 = 4 <=>

x = 12

Der var altså 12 stykker slik før moderen spiste sin del. Hun spiser 2/3, så vi tager bare 2/3 af 12:

12*2/3 = 8

Svar #8
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

Ok, der er hermed opfattet! Jeg takker for din hjælp og ikke mindst tid. Fortsat god weekend! :)

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. oktober 2007 af Esbenps

Det var så lidt...

Svar #10
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

Skal lige være sikker:

Ser dette nogenlunde rigtigt ud?:

http://peecee.dk/?id=73830

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. oktober 2007 af Esbenps

Kom du ikke lige frem til, at moren spiste 8 stykker slik?

Der er 12 stykker slik før moderen spiser sin del. Hun spiser 2/3 af de 12. Det giver 12*2/3 = 8; hun spiser altså 8 stykker og efterlader de sidste 4 til tyven...

Svar #12
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

jo men tyven spiser halvdelen af de 8 stykker, så moren har vel 4 stykker?

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. oktober 2007 af Esbenps

#12
Nej, det er jo i starten lang tid FØR moren overhovedet ser slikket.

Pointen er, at EFTER moderen har spist 2/3 af slikket, så er der 4 stykker tilbage. Moderen efterlader altså 1/3 af slikket til tyven (han spiser de sidste 4 stykker).
Det vil altså sige, at x*1/3 = 4 (moren efterlader en tredjedel, så der er nu 4 tilbage).

Det giver, at der var 12 stykker slik FØR moderen spiste sin del.

Hvis der er 4 stykker tilbage EFTER moderen har spist nogle, og der var 12 stykker lige FØR hun spiste, hvor mange har moderen så spist?

Svar #14
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

Det ville en del simplere for mig hvis du gad at vise ifom af ligninger, eller andet..

Brugbart svar (0)

Svar #15
20. oktober 2007 af Esbenps

Godt så læs #3 og #7...

Problemet er, at man er nødt til også at have en forståelse for, hvad der egentlig sker med slikket.

Tyven kommer hjem med et antal slikstykker. Han spiser selv nogle af dem, og så spiser hans ven nogle af dem.
Det antal slikstykker vi har tilbage nu kalder vi for x. Hvis moderen efterlader 1/3 af x, som vi ved er 4, så har vi altså, at

x*1/3=4

Dette giver, at x = 12.

Der var altså 12 stykker slik FØR moderen spiste noget. EFTER moderen spiser noget, så er der 4. Ja, hvor mange stykker slik spiste hun så?

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. oktober 2007 af dnadan (Slettet)

#14
Det har Esbenps nu også...

For at finde, hvor mange stykker, moderen spiser 2/3 af, løses ligningen:
x*1/3 = 4 <=> x=12

Og idet, du ved, at hun efterlader 4, så må hun givetvis have spist 12-4=8

Svar #17
20. oktober 2007 af Alkymisten (Slettet)

Ok nu giver det hele mening. jeg beklager min dumhed, jeg er nok lidt utålmodig, det er jo trods alt weekend!

Men tak til jer beggge, jeg har fat i det nu.

Skriv et svar til: Lidt sær opgave!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.