Matematik
HJÆLP , Sygt stillet matematik opgave
26. oktober 2007 af
Duran7ooo (Slettet)
Mejeriets dilemma
På mejeriet Kolykke står en tappemaskine, som fylder 10000 mælkekartoner hver dag.
Indholdet i en mælkekarton er normalfordelt nf(m,s)
Middelværdien m indstilles med en knap på tappemaskinen. For eksempel kan indstilles m=1020 mL
Spredningen s er en fast værdi. For den pågældende maskine er s= 10 mL.
I opgaven skal vi undersøge mejeriets dilemma: Hvis m stilles til et for lavt tal, bliver kunderne utilfredse. Hvis m stilles for højt, forærer mejeriet mælken væk.
For at undgå for mange klager fra utilfredse kunder, har mejeriet valgt at indstille m=1020 mL
Mejeriets udgift til mælk er 4 kr pr L
a. Hvor meget mælk ”foræres” væk hver dag, hvis der er tale om 1 L kartoner?
Hvad koster det mejeriet?
b. Hvor mange kartoner pr dag indeholder mindre end 1000 mL ?
Mejeriet regner med, kun at få 1 klage for hver 1000 kartoner med for lidt mælk i.
Desuden regner man med, at en klagesag koster 2000 kr i ekspeditionsomkostninger, tab af renomé mv.
c. Beregn de daglige udgifter til klagesager.
Mejeriet har altså to slags udgifter i forbindelses med dette dilemma. Begge udgifter afhænger af m.
Vi vil bestemme den værdi af m, der giver de laveste udgifter.
Til hjælp indføres 2 funktioner:
f(m) angiver udgiften ved at ”forære” mælken væk, fordi der kommes for meget i kartonerne.
g(m) angiver udgiften ved klagesager.
I spørgsmål a og c har I fundet f(1020) og g(1020)
d. Angiv et regneudtryk for f(m)
e. Argumenter for at g(m) er proportional med TI-Interactive funktionen
normalcdf(-8,1000,m,10) med proportionalitetskonstanten 20000.
f. Tegn i samme koordinatsystem graferne for f(m), g(m) og h(m)=f(m)+g(m) i et passende grafvindue.
g Bestem minimum for h(m).
h. Formuler en konklusion i form af en anbefaling til mejeriet.
i. Hvor meget kan mejeriet spare ved at skifte til en ny tappemaskine med s=6 mL ?
På mejeriet Kolykke står en tappemaskine, som fylder 10000 mælkekartoner hver dag.
Indholdet i en mælkekarton er normalfordelt nf(m,s)
Middelværdien m indstilles med en knap på tappemaskinen. For eksempel kan indstilles m=1020 mL
Spredningen s er en fast værdi. For den pågældende maskine er s= 10 mL.
I opgaven skal vi undersøge mejeriets dilemma: Hvis m stilles til et for lavt tal, bliver kunderne utilfredse. Hvis m stilles for højt, forærer mejeriet mælken væk.
For at undgå for mange klager fra utilfredse kunder, har mejeriet valgt at indstille m=1020 mL
Mejeriets udgift til mælk er 4 kr pr L
a. Hvor meget mælk ”foræres” væk hver dag, hvis der er tale om 1 L kartoner?
Hvad koster det mejeriet?
b. Hvor mange kartoner pr dag indeholder mindre end 1000 mL ?
Mejeriet regner med, kun at få 1 klage for hver 1000 kartoner med for lidt mælk i.
Desuden regner man med, at en klagesag koster 2000 kr i ekspeditionsomkostninger, tab af renomé mv.
c. Beregn de daglige udgifter til klagesager.
Mejeriet har altså to slags udgifter i forbindelses med dette dilemma. Begge udgifter afhænger af m.
Vi vil bestemme den værdi af m, der giver de laveste udgifter.
Til hjælp indføres 2 funktioner:
f(m) angiver udgiften ved at ”forære” mælken væk, fordi der kommes for meget i kartonerne.
g(m) angiver udgiften ved klagesager.
I spørgsmål a og c har I fundet f(1020) og g(1020)
d. Angiv et regneudtryk for f(m)
e. Argumenter for at g(m) er proportional med TI-Interactive funktionen
normalcdf(-8,1000,m,10) med proportionalitetskonstanten 20000.
f. Tegn i samme koordinatsystem graferne for f(m), g(m) og h(m)=f(m)+g(m) i et passende grafvindue.
g Bestem minimum for h(m).
h. Formuler en konklusion i form af en anbefaling til mejeriet.
i. Hvor meget kan mejeriet spare ved at skifte til en ny tappemaskine med s=6 mL ?
Svar #1
26. oktober 2007 af Duran7ooo (Slettet)
Har laver a) b) og c) halv.. det vil være rart hvis nogle vi hjælpe lidt. Er blevet total træt og forvirret og at læse opgaven hele tiden ...
Svar #3
26. oktober 2007 af Duran7ooo (Slettet)
Ok ..
a) Jeg ved at der foræres 20mL mælk væk pr dag. Altså må der foræres 2omL*1000 =200000 mL = 200L.
b)
jeg bruger normalCdf på min TI-89, da det er normalfordelt :
normalCdf(-Uendelig,1000(median-spredning),1200(spredning +median),10(spredning)) = 0,2275 altså 2,3 %
2,3*1000/100 (1000 mælkekatoner hverdag jo) = 230 mælkekatoner pr. dag indeholder mindre end 1000mL . altså 2,3% samlede..
Det er det jeg har lavet indtil videre .. håber i kan hjælpe
a) Jeg ved at der foræres 20mL mælk væk pr dag. Altså må der foræres 2omL*1000 =200000 mL = 200L.
b)
jeg bruger normalCdf på min TI-89, da det er normalfordelt :
normalCdf(-Uendelig,1000(median-spredning),1200(spredning +median),10(spredning)) = 0,2275 altså 2,3 %
2,3*1000/100 (1000 mælkekatoner hverdag jo) = 230 mælkekatoner pr. dag indeholder mindre end 1000mL . altså 2,3% samlede..
Det er det jeg har lavet indtil videre .. håber i kan hjælpe
Skriv et svar til: HJÆLP , Sygt stillet matematik opgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
