Matematik

opløsning af faktorer??

01. november 2007 af pillfinger (Slettet)
Hey jeg har fuldstændig glemt hvordan man opløser faktorer, nogen der kan hjælpe?
Har f.eks. en opgave der lyder:

-3x^2+12x-12

Jeg skal vel have dem probbet ind i nogle paranteser men er helt blank om hvordan man gør?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2007 af Esbenps

Der gælder generelt, at en andengradsligning med rødder r1 og r2 kan skrives på formen:

0 = ax² + bx + c = a(x-r1)(x-r2)

Prøv at komme videre herfra...

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2007 af mathon

det hedder opløsning i faktorer!!!

-3x^2+12x-12 = -3(x^2-4x+4) = -3(x^2 - 2*x*2 + 2^2) = -3(x-2)^2

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2007 af Esbenps

Iøvrigt er din mere simpel end som så. Hvis nu du starter med at sætte -3 uden for parentes, så får du:

-3(x² - 4x + 4)

Du kender kvadratsætningen (a+b)² = a² + b² + 2ab. Prøv dette istedet for #1...

Svar #4
01. november 2007 af pillfinger (Slettet)

ahh tak for det! Men hvis jeg så har en der hedder x^2+4x-3 vil den så løses sådan her: x^2+4x-3 -> x(x+4)-3 -> også skal jeg vel have dem delt om i to paranteser i retning af (x+ et eller andet) (x- et eller andet)men vil jeg så ikk få nogle vilde kommatal?

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2007 af Esbenps

Er det x^2+4x-3 istedet, så kan du bruge metoden i #1, og jo, du får nogle vilde kommatal :-)

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2007 af mathon

som anvist i #1

x^2+4x-3 = (x-rod_1)(x-rod_2) = (x-(-2-sqr(7))(x-(-2+sqr(7)) =

(x+2+sqr(7))(x+2-sqr(7))

Skriv et svar til: opløsning af faktorer??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.