Matematik
5^?
07. november 2007 af
pa8n (Slettet)
5^0,5
Hvordan beviser jeg at det er irrationalt?
Hvordan beviser jeg at det er irrationalt?
Svar #1
07. november 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Antag 5^0,5 = a/b, hvor a og b tilhører N.
5=a^2/b^2
5b^2 =a^2. a^2 er ulige, så a er ulige.
b^2 er også ulige så b er ulige. Men to ulige tal i nævner og tæller giver ikke en uforkortelig brøk, altså er der modstrid.
Hermed er 5^0,5 irrationalt.
5=a^2/b^2
5b^2 =a^2. a^2 er ulige, så a er ulige.
b^2 er også ulige så b er ulige. Men to ulige tal i nævner og tæller giver ikke en uforkortelig brøk, altså er der modstrid.
Hermed er 5^0,5 irrationalt.
Svar #2
07. november 2007 af Euler (Slettet)
#1 Det, du viser, er, at 5^0,5 ikke er rationalt. Du viser ikke, at 5^0,5 er irrationalt eller reelt. - Det har vi i øvrigt snakket så meget om! :)
#0 Din opgave må være at vise at 5^0,5 ikke findes indenfor Q.
Det forholder sig således, at hvis n og q er naturlige tal, så giver n^(1/q) enten et naturligt tal eller et tal, der er irrationalt.
Vi kan bevise, at n^(1/q) ikke findes indenfor Q, hvis det ikke er naturligt.
Vi kan antage, at n^(1/q) giver et rationalt tal {a/b | a og b tilhører N}.
Tallene a og b er indbyrdes primiske.
n^(1/q) = a/b som er ækvivalent med n = a^q/b^q. Venstre side er et naturligt tal, ergo er den højre side et naturligt tal. Da a og b er indbyrdes primiske er a^q og b^q indbyrdes primiske. Arimetikkens fundamentalsætning giver os, at a/b = p1^a1 * ... * pr^ar / P1^a1 * ... * Pr^ar. Primtallene i dividenden findes ikke i divisoren, da brøken er uforkortelig. Hermed kan a^q/b^q ikke vøre et naturligt tal, ergo er vores antagelse falsk, hvilket medfører, at n^(1/q) ikke kan eksistere indenfor Q.
Antagelsen er sand i to tilfælde; når a^q er et multiplum af b^q. Hermed skal b^q = 1 eller a^q. Hvis b^q = a^q => n=1, og hvis b^q=1 => n=a^q. Det betyder, at n giver et naturligt tal.
#0 Din opgave må være at vise at 5^0,5 ikke findes indenfor Q.
Det forholder sig således, at hvis n og q er naturlige tal, så giver n^(1/q) enten et naturligt tal eller et tal, der er irrationalt.
Vi kan bevise, at n^(1/q) ikke findes indenfor Q, hvis det ikke er naturligt.
Vi kan antage, at n^(1/q) giver et rationalt tal {a/b | a og b tilhører N}.
Tallene a og b er indbyrdes primiske.
n^(1/q) = a/b som er ækvivalent med n = a^q/b^q. Venstre side er et naturligt tal, ergo er den højre side et naturligt tal. Da a og b er indbyrdes primiske er a^q og b^q indbyrdes primiske. Arimetikkens fundamentalsætning giver os, at a/b = p1^a1 * ... * pr^ar / P1^a1 * ... * Pr^ar. Primtallene i dividenden findes ikke i divisoren, da brøken er uforkortelig. Hermed kan a^q/b^q ikke vøre et naturligt tal, ergo er vores antagelse falsk, hvilket medfører, at n^(1/q) ikke kan eksistere indenfor Q.
Antagelsen er sand i to tilfælde; når a^q er et multiplum af b^q. Hermed skal b^q = 1 eller a^q. Hvis b^q = a^q => n=1, og hvis b^q=1 => n=a^q. Det betyder, at n giver et naturligt tal.
Svar #3
07. november 2007 af Euler (Slettet)
At fx 2^0,5 faktisk er reelt (og hermed irrationalt) kan du se i linket
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=417564
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=417564
Skriv et svar til: 5^?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
