Fysik
hjælp... bil og kumme
21. november 2007 af
fysikidiot (Slettet)
jeg har brug for hjælp ang denne opgave:
For at forhindre rambuktyveri har en købmand opsat en stor blomsterkumme foran sin butik. Massen af kummen er 1200kg. Kummen står på jorden og mellem kumme og underlag er u_s=u_k=1,1. En tyv kører en bil med massen,1400 kg, og hastigheden,v_b=15km/h, ind i kummen. Positionerne af bilens og kummens massemidtpunkter betegnes med hhv. x_b og x_k. Til t=0, hvor stødet begynder, er x_k-X_b=L. Størrelsen af kraften, der virker mellem bil og kumme, er F= 6.0kN når bilen er trykket mindre end 20 cm sammen, og når bilen er trykket mere sammen, er kraften . Det sidste udtryk gælder kun så længe F=18kN v_b>v_k.
Det antages at de eneste ydre kræfter af betydning, der virker på totalsystemet (bil og blomsterkumme), er gnidningen mellem blomsterkumme og underlag.
Vi indfører nu tre tidspunkter t1,t2 ,t3 defineret ved: I tidsintervallet 0= 0, og til tiden t3 står både bil og blomsterkumme stille.
a) Bestem bilens tyngdepunktsacceleration, ab, i tidsintervallet 0=<t=<t1, og bilens hastighed, v_b(t1), til tiden t1.
b) Find tyngdepunktshastigheden, v_b+k, og tyngdepunktsaccelerationen, a_b+k, for det samlede system bestående af blomsterkumme og bil til 1t=t, og find derpå talværdien af tiderne t1,t2,t3(Det er lettest at finde t3 før t2.)
c) Find den totale strækning, deltax_k , som blomsterkummen har bevæget sig under stødet.
Processen beregnes igen, nu i en tilnærmelse hvor den opfattes som et totalt uelastisk stød til t=0 med stødtid meget mindre end t1.
d) Hvor stor er det samlede systems hastighed, v_b+k, lige efter stødet, og hvor langt, deltax_k, vil blomsterkumme og bil bevæge sig i denne approksimation.
Hvor stor er det samlede systems hastighed, v, lige efter stødet, og hvor langt, ?, vil blomsterkumme og bil bevæge sig i denne approksimation.
For at forhindre rambuktyveri har en købmand opsat en stor blomsterkumme foran sin butik. Massen af kummen er 1200kg. Kummen står på jorden og mellem kumme og underlag er u_s=u_k=1,1. En tyv kører en bil med massen,1400 kg, og hastigheden,v_b=15km/h, ind i kummen. Positionerne af bilens og kummens massemidtpunkter betegnes med hhv. x_b og x_k. Til t=0, hvor stødet begynder, er x_k-X_b=L. Størrelsen af kraften, der virker mellem bil og kumme, er F= 6.0kN når bilen er trykket mindre end 20 cm sammen, og når bilen er trykket mere sammen, er kraften . Det sidste udtryk gælder kun så længe F=18kN v_b>v_k.
Det antages at de eneste ydre kræfter af betydning, der virker på totalsystemet (bil og blomsterkumme), er gnidningen mellem blomsterkumme og underlag.
Vi indfører nu tre tidspunkter t1,t2 ,t3 defineret ved: I tidsintervallet 0= 0, og til tiden t3 står både bil og blomsterkumme stille.
a) Bestem bilens tyngdepunktsacceleration, ab, i tidsintervallet 0=<t=<t1, og bilens hastighed, v_b(t1), til tiden t1.
b) Find tyngdepunktshastigheden, v_b+k, og tyngdepunktsaccelerationen, a_b+k, for det samlede system bestående af blomsterkumme og bil til 1t=t, og find derpå talværdien af tiderne t1,t2,t3(Det er lettest at finde t3 før t2.)
c) Find den totale strækning, deltax_k , som blomsterkummen har bevæget sig under stødet.
Processen beregnes igen, nu i en tilnærmelse hvor den opfattes som et totalt uelastisk stød til t=0 med stødtid meget mindre end t1.
d) Hvor stor er det samlede systems hastighed, v_b+k, lige efter stødet, og hvor langt, deltax_k, vil blomsterkumme og bil bevæge sig i denne approksimation.
Hvor stor er det samlede systems hastighed, v, lige efter stødet, og hvor langt, ?, vil blomsterkumme og bil bevæge sig i denne approksimation.
Svar #1
22. november 2007 af sheaf (Slettet)
Brug først foraets søgefunktion. Samme opgave er behandlet her:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=424521
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=424521
Skriv et svar til: hjælp... bil og kumme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
