Matematik

Differentation af Plancks funktion

22. november 2007 af Hail09 (Slettet)
Hej.

Er der nogen, som kan hjælpe mig med af diffentiere denne funktion:

I(x)=(2*pi*h*c^2)/(x^5(e^(hc/xT)-1)).

Det skulle meget gerne give Wiens Forskydningslov i sidste ende, som er

xT=2,90*10^-3

Håber at få svar :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Prøv at tag et kig på https://www.studieportalen.dk/Opgaver/Files/o2840.pdf. Jeg garanterer ikke at det kan bruges, men det er da et forsøg værd.

Svar #2
22. november 2007 af Hail09 (Slettet)

Tak. Det med differentationen kunne jeg ikke helt bruge, men der var dog noget andet jeg kunne bruge :)

Hvis der er andre, som kan differentiere funktionen vil jeg meget gerne have nogle bud :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
På http://calc101.com/webMathematica/derivatives.jsp kan du differentiere og se alle mellemregninger.

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2007 af sigmund (Slettet)

Vi skriver funktionen som



For differentiere denne funktion, bruger vi produktreglen, hhv. kvotientregelen:



Første led i ovenstående giver



mens andet led giver



Den afledte af I mht. x er således



For at finde den maximale bølgelængde, sætter vi dette lig nul. Efter indførelse af substitutionen u = hc/(xT), og multiplikation med x^6(exp(u)-1) og division med 2*pi*h*c², får vi ligningen



Denne sidste ligning kan fx løses med Newton-Raphsons metode, hvilket leder til løsningen u = 4.96511.

Nu har vi så u = hc/(xT) <=> x = h*c/(u*T). Den søgte løsning fås ved at indsætte talværdier for h og c, samt den fundne værdi for u.

PS: Jeg mener, at du har glemt at inkludere Boltzmanns konstant, k, i dit udtryk for I(x). Derfor skal der stå x*k*T alle steder hvor der står xT i ovenstående beregninger. Det rigtige udtryk for x er derfor x = h*c/(u*k*T).


Svar #5
22. november 2007 af Hail09 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)

Skriv et svar til: Differentation af Plancks funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.