Matematik
2 spms. ang. mundt. mat.
03. juni 2004 af
YoungBlood (Slettet)
Hej skal til det i morgen og er lige kommet i tvivl om 2 ting:
1) I et spørgsmål står der man skal udlede de formler, der anvendes til beregninger i den retvinklede trekant (trigonometri) - her menes der bare de sætninger der gælder for sin, cos og tan i den retvinklede trekant, ikke?
2) I et andet spørgsmål under eksponentiel udvikling står der: "vis, hvordan man ud fra to funktionsværdier kan bestemme regneforskriften for en eksponentiel udvikling" - det kan jeg slet ikke huske at have hørt før, det eneste jeg lige kunne finde i bogen var en forskrift for en graf gennem to punkter, men det er vel ikke det?
1) I et spørgsmål står der man skal udlede de formler, der anvendes til beregninger i den retvinklede trekant (trigonometri) - her menes der bare de sætninger der gælder for sin, cos og tan i den retvinklede trekant, ikke?
2) I et andet spørgsmål under eksponentiel udvikling står der: "vis, hvordan man ud fra to funktionsværdier kan bestemme regneforskriften for en eksponentiel udvikling" - det kan jeg slet ikke huske at have hørt før, det eneste jeg lige kunne finde i bogen var en forskrift for en graf gennem to punkter, men det er vel ikke det?
Svar #1
03. juni 2004 af QaZZaQ
1) hvis du spørger om formler og sætningerne er det samme, så ville jeg umiddelbart sige ja. Så de sætninger der gælder er vel også bare de formler, som gælder
2)To funktionsværdier er det samme som to punkter.
Det er noget med den (x2-x1) rod af y2/y1
så vidt jeg husker
2)To funktionsværdier er det samme som to punkter.
Det er noget med den (x2-x1) rod af y2/y1
så vidt jeg husker
Svar #2
03. juni 2004 af Micc_86 (Slettet)
Hejsa
Jeg har lige været oppe i mat mundtlig årsprøve i 1.g, så måske jeg kan hjælpe :D
1)Hvis du lige tager et kig på dette link https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=42420, så kan du nok se, at der er lidt debat om, hvad der menes med udlede.
Jeg har den mening, at udlede betyder, at du ikke skal sige en sætning før du begynder med at udlede. Derimod skal man vidst bare sige, at man gerne vil udlede formlerne for sin, cos og tan for en retvinklede trekant. Det kan man gøre, da man ved, at ensvinklede trekanter har en skala faktor k.
a1/a = b1/b = c1/c = k
Herefter tager man udgangspunkt i en enhedscirkel, hvor man tegner to ensvinklede trekanter. Man kan da sammenligne de pågældende sider i de to trekanter med a1/a = b1/b = c1/c = k
Til sidst kan man så isolere sinA, cosA og tanA... men det jeg har skrevet (meget lidt om) har du jo også selv, som du jo siger ;D
2)Jo det er vidst det... i spørgsmålet er det bare formuleret på en anden måde.
Håber det var til nogen hjælp
//Michelle
Jeg har lige været oppe i mat mundtlig årsprøve i 1.g, så måske jeg kan hjælpe :D
1)Hvis du lige tager et kig på dette link https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=42420, så kan du nok se, at der er lidt debat om, hvad der menes med udlede.
Jeg har den mening, at udlede betyder, at du ikke skal sige en sætning før du begynder med at udlede. Derimod skal man vidst bare sige, at man gerne vil udlede formlerne for sin, cos og tan for en retvinklede trekant. Det kan man gøre, da man ved, at ensvinklede trekanter har en skala faktor k.
a1/a = b1/b = c1/c = k
Herefter tager man udgangspunkt i en enhedscirkel, hvor man tegner to ensvinklede trekanter. Man kan da sammenligne de pågældende sider i de to trekanter med a1/a = b1/b = c1/c = k
Til sidst kan man så isolere sinA, cosA og tanA... men det jeg har skrevet (meget lidt om) har du jo også selv, som du jo siger ;D
2)Jo det er vidst det... i spørgsmålet er det bare formuleret på en anden måde.
Håber det var til nogen hjælp
//Michelle
Svar #3
03. juni 2004 af Micc_86 (Slettet)
2)Man vil finde forskriften for en eksponetiel funktion, der går gennem punkterne (x1,y1) og (x2,y2).
Da man ved at en eksponentiel funktion er af typen f(x) = ba^x, kan man indsætte de to koordinatsæt i ligningen:
y2 = ba^x2
y1 = ba^x1
Herefter dividerer man højre side med højre side, og venstre med venstre side. Da man ønsker at fjerne b, forkorter man med b på højre side:
(y2/y1) = (a^x2/a^x1)
Man kan da bruge en potensregneregel, som siger:
(a^x2/a^x1)= a^(x2-x1)
Der står nu:
(y2/y1)= a^(x2-x1)
Vi isolere a ved at tage den (x2-x1)-rod på begge sider og får:
(x2-x1)rod af (y2/y1)= a
Det skulle så være beviset for sætningen for grundtallet a! Da man nu kender a og også kender et punkt kan man jo indsætte de tre bekendte i ligningen y2 = ba^x2 og isolere b. Da har man fundet konstanterne a og b - altså forskriften.
//Michelle
Da man ved at en eksponentiel funktion er af typen f(x) = ba^x, kan man indsætte de to koordinatsæt i ligningen:
y2 = ba^x2
y1 = ba^x1
Herefter dividerer man højre side med højre side, og venstre med venstre side. Da man ønsker at fjerne b, forkorter man med b på højre side:
(y2/y1) = (a^x2/a^x1)
Man kan da bruge en potensregneregel, som siger:
(a^x2/a^x1)= a^(x2-x1)
Der står nu:
(y2/y1)= a^(x2-x1)
Vi isolere a ved at tage den (x2-x1)-rod på begge sider og får:
(x2-x1)rod af (y2/y1)= a
Det skulle så være beviset for sætningen for grundtallet a! Da man nu kender a og også kender et punkt kan man jo indsætte de tre bekendte i ligningen y2 = ba^x2 og isolere b. Da har man fundet konstanterne a og b - altså forskriften.
//Michelle
Skriv et svar til: 2 spms. ang. mundt. mat.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
