Matematik
problemer med at løse differentialligninger + opg. 4.068 opgave 1 f
02. december 2007 af
velo (Slettet)
hej.
Håber virkelig at der er nogen derude som kan hjælpe mig for har bare virkelig et problem. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at løse differentialigninger ved "seperation af de variable". Jeg prøver og prøver men kan ikke på egen hånd. Jeg lærer meget huritgt når jeg får gennemgået nogle regne eksempler, så tænkte på om nogen af jer herinde kender en slags "hjælpe side" hvor ´der gennemgås løsningsmetoder til differnetialligninger hvor det handler om at seperere de variable? det ville virkelig hjælpe mig for skal til skriftlig eksamen om ti dage , og i delen uden hjælpe midler kan disse opgaver forekomme.
I forbindelse med dette har jeg en opgave til aflevering som omhandler det samme: eksamenssæt tirsdag d. 13. august 2002 , ( 4.068, opgave 1, f. --> side.60 i bogen "eksamens opgaver i matematik 2)
opgaven lyder:
"en funktion f er løsning til differentialligningen
dy/dx = y^2 / 2 + x ^2
og grafen for f går igennem punktet P ( 2,3)
Bestem en ligning for tangenten til grafen f i punktet P.
Ved at adskille de variable fås:
dy/dx = y^2 * 1/(2+x^2)
ved brug af forlen 192 i formelsamlingen fås:
1 / y^2 dy = 1/(2 + x^2)
her vil jeg gøre brug af sub:
t = 2 + x^2
dt = 2x dx
1/2 dt = x dx
hermed:
1 / y^2 dy = 1/(t) 1/2 dt
og her går jeg i stå..? Jeg havde tænkt mig at intergrere men hvordan integrere jeg 1 / y^2 ? og hvordan isolere y ?
Tusind tak på forhånd :)
Håber virkelig at der er nogen derude som kan hjælpe mig for har bare virkelig et problem. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at løse differentialigninger ved "seperation af de variable". Jeg prøver og prøver men kan ikke på egen hånd. Jeg lærer meget huritgt når jeg får gennemgået nogle regne eksempler, så tænkte på om nogen af jer herinde kender en slags "hjælpe side" hvor ´der gennemgås løsningsmetoder til differnetialligninger hvor det handler om at seperere de variable? det ville virkelig hjælpe mig for skal til skriftlig eksamen om ti dage , og i delen uden hjælpe midler kan disse opgaver forekomme.
I forbindelse med dette har jeg en opgave til aflevering som omhandler det samme: eksamenssæt tirsdag d. 13. august 2002 , ( 4.068, opgave 1, f. --> side.60 i bogen "eksamens opgaver i matematik 2)
opgaven lyder:
"en funktion f er løsning til differentialligningen
dy/dx = y^2 / 2 + x ^2
og grafen for f går igennem punktet P ( 2,3)
Bestem en ligning for tangenten til grafen f i punktet P.
Ved at adskille de variable fås:
dy/dx = y^2 * 1/(2+x^2)
ved brug af forlen 192 i formelsamlingen fås:
1 / y^2 dy = 1/(2 + x^2)
her vil jeg gøre brug af sub:
t = 2 + x^2
dt = 2x dx
1/2 dt = x dx
hermed:
1 / y^2 dy = 1/(t) 1/2 dt
og her går jeg i stå..? Jeg havde tænkt mig at intergrere men hvordan integrere jeg 1 / y^2 ? og hvordan isolere y ?
Tusind tak på forhånd :)
Svar #1
02. december 2007 af dnadan (Slettet)
Dét er slet ikke nødvendigt at løse denne differentialligning (og det kan i øvrigt slet ikke forventes, for stamfunktionen til 1/(2+x^2) er slet ikke logisk, i hvert fald ikke set med gymnasielle løsningsmetoder)
"en funktion f er løsning til differentialligningen
dy/dx = y^2 / 2 + x ^2
og grafen for f går igennem punktet P ( 2,3)
Bestem en ligning for tangenten til grafen f i punktet P"
Du indsætter simpelthen dit punkt i differentialligningen, hvormed du kender hældningen til tangenten, nu har du en hældning og et punkt, hermed kan ligningen for tangenten findes...
"en funktion f er løsning til differentialligningen
dy/dx = y^2 / 2 + x ^2
og grafen for f går igennem punktet P ( 2,3)
Bestem en ligning for tangenten til grafen f i punktet P"
Du indsætter simpelthen dit punkt i differentialligningen, hvormed du kender hældningen til tangenten, nu har du en hældning og et punkt, hermed kan ligningen for tangenten findes...
Svar #2
03. december 2007 af velo (Slettet)
tusind tusind tak for hjælpen ! :D kan virkelig godt se det nu :) det var faktisk en kæmpe hjælp, jeg troede slet ikke at det var så simpelt :)
mange tak endnu engang:D
mange tak endnu engang:D
Skriv et svar til: problemer med at løse differentialligninger + opg. 4.068 opgave 1 f
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
