Fysik

Kugle på skråplan

11. december 2007 af gulogtis (Slettet)
Jeg skal bestemme den teoretiske accelerationen af en kugle på et skråplan, ved at kigge på de kinestiske og potentielle energier der er i spil.

Nogen der har et vink om hvordan acceleration skal indgå?

Har tænkt på:
E,kin = E,translation + E,rotation --> Epot


Mvh. Anders

Svar #1
11. december 2007 af gulogtis (Slettet)

En vinkel V skråplanet danner med det vandrette underlag skulle også gerne indgå...

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Ja, du har tænkt rigtigt, den potentielle energi omsættes til translatorisk og rotatorisk energi, hvis der ikke er friktion. Inertimomentet på en kugle kan du finde i en bog om emnet, du har
1/2mv^2+1/2Iw^2=E_pot.
Husker jeg forkert, så må I gerne rette, jeg har ikke haft det i 30 år.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2007 af HenningPR (Slettet)

Slet ikke så besværligt.

Når et legeme bevæger sig nedad et skråplan for egen kraft, gælder at accelerationen er givet ved:

a = g*(sin(v)-µ*cos(v))

µ = gnidningskoefficienten.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. december 2007 af HenningPR (Slettet)

Sorry. Havde ikke lige læst det sidste :)

Du skal bruge Galilei's faldlov. Find det på google.

Svar #5
11. december 2007 af gulogtis (Slettet)

Jamen hvordan bliver denne acceleration koblet ind med energibevarelsessætningen???

Skriv et svar til: Kugle på skråplan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.