Biologi

mænd og østrogen

12. december 2007 af trice (Slettet)
Hvad gør østrogen ved manden?? og hvordan varierer mængden gennem livet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2007 af BoWie (Slettet)

F.eks. ved regulering af sædceller.

Kontrolrummet for produktionen er hjernens hypothalamus. Fra HYPO siver der signalstoffer ned til hypofysen med besked om at udskille de overordnede kønshormoner LH og FSH til blodbanen. LH giver signal til Leydigcellerne om at producere testosteron mens FSH bl.a. får sertolicellerne til at danne receptorer for testosteron. Så snart testosteron binder sig hertil får det Sertolicellerne til at danne de nødvendige vækstfaktorer for sædcellernes vækst. Produktionen er hermed i gang.

Samtidig sker der en negativ feedbakc at produktionen ikke løber løbsk. Den øgede mængde testosteron fra Leydigcellerne binder sig til receptorer i hypothalamus og bevirker, ligesom under fosterudviklingen, at hypofysen dæmper sin produktion af FSH og LH. EN tilsvarende effekt har produktionen af stofferne inhibin og ØSTROGEN i mænds Sertoliceller. Derved falder aktiviteten i Sertoli og Leydigcellerne, og sædcelleproduktionen forbliver på et stabilt niveau.
Mænds naturlige produktion af ØSTROGEN er ganske lav, men de små mængder har stor betydning for en normal hormonbalance via den dæmpende effekt på hypofysen...

Hvad tror du så der sker ved for meget østrogen eller østrogen lignende stoffer??? Bliver den negative feedback øget, eller sænket?

Svar #2
13. december 2007 af trice (Slettet)

Altså, østrogen og inhibins effekt er, at det dæmper produktionen af de overordnede hormoner FSH og LH?
Jeg ville gå ud fra, at den negative feedback ville blive øget? således at der blev dannet endnu mindre testosteron, der måske ville resultere i kvindelige træk? (hvis vi snakker hos fisk = hunlige kønsorganer, men nok ikke så ekstremt hos mennesker)

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2007 af BoWie (Slettet)

JEPS, det ville blive øget... Lige præcis... Hvis du skriver opgave i emnet, så kom ind på noget med østrogenlignende stoffer...


Heysan

Skriv et svar til: mænd og østrogen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.