Kemi
Beregning af stofmængde??
17. december 2007 af
-fia- (Slettet)
Har lavet en titrering af ascorbinsyre (C6H8O6) , hvor der er blevet titreret med en 0,1 M I2-opløsning.
Resultatet jeg kom frem til:
Mængde I2 tilsat for at komme til ækvivalenspunktet var 5,7 mL.
Nu vil min opgave have at jeg finder stofmængden for ascorbinsyre??
Jeg ved at ascorbinsyres molarmasse (M) = 176,124 g/mol
Jeg har formlen n=c*v,
hvor n=stofmængden, c=konc og v=volumen i Liter.
Er det så rigtigt at jeg finder ascorbinsyres stofmængde ved at sige:
n = 0,1 M * 0,0057 L
n= 0,00057 ??
men så bruger jeg jo ikke de 176,124g/mol... er møg forvirret.. ville virkelig være kanon hvis nogen kunne hjælpe mig på vej..
Resultatet jeg kom frem til:
Mængde I2 tilsat for at komme til ækvivalenspunktet var 5,7 mL.
Nu vil min opgave have at jeg finder stofmængden for ascorbinsyre??
Jeg ved at ascorbinsyres molarmasse (M) = 176,124 g/mol
Jeg har formlen n=c*v,
hvor n=stofmængden, c=konc og v=volumen i Liter.
Er det så rigtigt at jeg finder ascorbinsyres stofmængde ved at sige:
n = 0,1 M * 0,0057 L
n= 0,00057 ??
men så bruger jeg jo ikke de 176,124g/mol... er møg forvirret.. ville virkelig være kanon hvis nogen kunne hjælpe mig på vej..
Svar #1
17. december 2007 af chemistry nerd (Slettet)
Hejsa
Det er som om, du mangler nogle informationer... du har ikke massen m for ascorbinsyren, vel? for uden den, tror jeg ikke du kan bruge den molare masse M til ret meget...
Det er som om, du mangler nogle informationer... du har ikke massen m for ascorbinsyren, vel? for uden den, tror jeg ikke du kan bruge den molare masse M til ret meget...
Svar #2
17. december 2007 af -fia- (Slettet)
okay.. prøver lige at skrive helt præcis hvad jeg har brugt og hvad jeg har gjort.
"Undersøgelse af ascorbinsyre som reduktionsmiddel"
Teori: I2 + asc --> dehydroascorbinsyre + 2I^- + 2H^+
(jod optager altså to h+'er)
fremgangsmåde:
1) 1,00 g ascorbinsyre afvejes og overføres til en 100mL målekolbe, hvor der fyldes op med vand.
2) 10mL fra opløsningen fra punkt 1 overføres til en kolbe sammen med 20mL vand. Og et par dråber stivelseopløsning tilsættes.
3) pH-værdien måles.
4) Opløsningen i kolben (fra punkt 2) titreres med en 0,1 M I2-opløsn, og efter farveskift aflæses rumfanget.
5) Den færdig titrede opløsning affarves ved at tilsætte et par dråber ascorbinsyreopløsning (fra punkt 1)
6) pH-værdi måles.
7) Nogle dråber bromthymolblåt tilsættes - og opløsningen titreres nu med en 0,1 M NaOH-opløsning. (rumfanget noteres efter farveskift)
Resultater til punkterne:
3) pH-værdi = 3,04
4) 5,7 mL 0,1 M I2-opløsning blev tilsat
6) pH-værdi = 1,62
7) 12,0 mL 0,1 M NaOH-opløsning blev tilsat
Min opgave vil nu have at jeg skal "beregne de anvendte stofmængder af ascorbinsyre, jod og hydrodioner".
Nogle der kan give mig et hint om hvordan jeg skal bruge mine resultater.. og må indrømme jeg ikke har den fjerneste ide om hvad jeg skal bruge pH-værdierne til.. hvis de overhovedet skal bruges.. og hvorfor titrere jeg med NaOH til sidst???????
- ved godt det er ret meget, så håber virkelig at der er nogle derude som forbarmer sig over mig.. ville være virkelig taknemmelig :)
"Undersøgelse af ascorbinsyre som reduktionsmiddel"
Teori: I2 + asc --> dehydroascorbinsyre + 2I^- + 2H^+
(jod optager altså to h+'er)
fremgangsmåde:
1) 1,00 g ascorbinsyre afvejes og overføres til en 100mL målekolbe, hvor der fyldes op med vand.
2) 10mL fra opløsningen fra punkt 1 overføres til en kolbe sammen med 20mL vand. Og et par dråber stivelseopløsning tilsættes.
3) pH-værdien måles.
4) Opløsningen i kolben (fra punkt 2) titreres med en 0,1 M I2-opløsn, og efter farveskift aflæses rumfanget.
5) Den færdig titrede opløsning affarves ved at tilsætte et par dråber ascorbinsyreopløsning (fra punkt 1)
6) pH-værdi måles.
7) Nogle dråber bromthymolblåt tilsættes - og opløsningen titreres nu med en 0,1 M NaOH-opløsning. (rumfanget noteres efter farveskift)
Resultater til punkterne:
3) pH-værdi = 3,04
4) 5,7 mL 0,1 M I2-opløsning blev tilsat
6) pH-værdi = 1,62
7) 12,0 mL 0,1 M NaOH-opløsning blev tilsat
Min opgave vil nu have at jeg skal "beregne de anvendte stofmængder af ascorbinsyre, jod og hydrodioner".
Nogle der kan give mig et hint om hvordan jeg skal bruge mine resultater.. og må indrømme jeg ikke har den fjerneste ide om hvad jeg skal bruge pH-værdierne til.. hvis de overhovedet skal bruges.. og hvorfor titrere jeg med NaOH til sidst???????
- ved godt det er ret meget, så håber virkelig at der er nogle derude som forbarmer sig over mig.. ville være virkelig taknemmelig :)
Svar #3
18. december 2007 af chemistry nerd (Slettet)
Hey
Det var godt nok noget af en smøre... må indrømme, at jeg nok mistede overblikket med hensyn til stofmængden af ascorbinsyre...
Kan imidlertid godt fortælle, hvorfor du måler pH-værdierne.
Du skal bruge den for at kunne beregne koncentrationen af H+ -ioner. Formlen du nok skal bruge hedder: pH = -log[H3O+], men har selv først lige lært den, så kan desværre ikke hjælpe dig meget videre..
(hvis det er hydroner du mener... hvis det er hydroxidioner, du mener, skal du bruge formlen pOH = - log[OH-]. Desuden også formlen pOH + pH = 14)
Håber du finder en kemiekspert til at hjælpe dig gennem resten :)
God "fornøjelse"... :)
Det var godt nok noget af en smøre... må indrømme, at jeg nok mistede overblikket med hensyn til stofmængden af ascorbinsyre...
Kan imidlertid godt fortælle, hvorfor du måler pH-værdierne.
Du skal bruge den for at kunne beregne koncentrationen af H+ -ioner. Formlen du nok skal bruge hedder: pH = -log[H3O+], men har selv først lige lært den, så kan desværre ikke hjælpe dig meget videre..
(hvis det er hydroner du mener... hvis det er hydroxidioner, du mener, skal du bruge formlen pOH = - log[OH-]. Desuden også formlen pOH + pH = 14)
Håber du finder en kemiekspert til at hjælpe dig gennem resten :)
God "fornøjelse"... :)
Skriv et svar til: Beregning af stofmængde??
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
