LaTeX

Hvor svært?

29. december 2007 af Sherwood (Slettet)
Ja, jeg har læst en del om LaTeX på det sidste, fordi jeg opdagede, at det jo giver nogle ret store typografiske fordele.
Jeg tænkte så på, hvor svært det egentlig er at lære at bruge LaTeX, og om det er noget, som man med fordel kan lære, når man endnu kun går i gymnasiet.
Jeg vil i givet tilfælde kun skulle bruge det til opgaver af nogenlunde moderat længde og behøver jo derfor nok ikke at lære de aller sværeste men i stedet kun de basale features indenfor LateX.
Men vil det kunne betale sig? Og hvor svært er det at lære?

Brugbart svar (2)

Svar #1
30. december 2007 af DanniBred (Slettet)

Det vil helt klart kunne betale sig. Du vil ærgre dig både gul og grøn over at du ikke startede før, når du har lært bare lidt :D

Selv begyndte jeg for ca. 9-10 måneder siden (gik dengang på 1. årgang), og har overhovdet ikke haft problemer med sværhedsgraden. Og lærerne bliver meget positivt overrasket over den flotte opsætning :D

LaTeX er meget anderledes i forehold til word, men personligt vil jeg sige at det til tider er lettere, da LaTeX tager sig af det meste - forklar én gang hvordan du vil have det, og det bliver sådan igennem HELE ens dokument (modsat word - her kan det godt give en del problemer). Du bruger heller ikke så lang tid på at tilrette layoutet, man giver besked én gang! I word retter du jo hele tiden i layoutet, og derfor er man ikke 100% koncentreret om opgavens egentlige indhold - det vigtige..

Brugbart svar (2)

Svar #2
30. december 2007 af DanniBred (Slettet)

og det er en stor fordel selvom man kun går i gymnasiet. Faktisk burde man allerede lære det i folkeskolen!

Svar #3
30. december 2007 af Sherwood (Slettet)

Jamen, så tror jeg, at jeg vil sætte mig lidt nærmere ind i det.

Kan jeg bruge samme fremgansmåde som https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=438775 til at få programmet. Jeg bruger også Windows.

Brugbart svar (2)

Svar #4
30. december 2007 af daleif (Slettet)

ja, lige pt. vil jeg anbefale windows brugere at installere

miktex 2.7
ghostscript + gsview
texniccenter

og saa bagefter kigge i min bog.

Saa burde man vaere godt paa vej.

Naar/hvis du faar problemer saa spoerger du bare her.

P.S.

MikTeX 2.7 er den seneste version og noget nyere end den MiKTeX som normalt findes som en del af proTeXt. Jeg anbefaler ogsaa texniccenter over Emacs, da Emacs er ret svaer at laere. Det skal dog siges at har man foerst laert at anvende Emacs (med AucTeX og refTeX) saa er der ikke ngoet andet der dur.

Brugbart svar (2)

Svar #5
30. december 2007 af sigmund (Slettet)

... Og så lige et link til daleifs bog: http://www.imf.au.dk/system/latex/bog/ .

Brugbart svar (2)

Svar #6
30. december 2007 af daleif (Slettet)

Forresten.

Kan nogle af de af jer som faktisk går i gymnasiet eller samme niveau, ikke forklare lidt om nogle af de krav der er til hvordan ting skal se ud vedr. afleveringer og opgaver i gymnasiet.

Så vil jeg kigge på det og skrive noget af det ind i min bog. Der skal i hvertfald noget med om disse studieretningsopgaver (i `gamle' dage hed de 3.g opgaver og det vidste man hvad var).

Brugbart svar (2)

Svar #7
30. december 2007 af DanniBred (Slettet)

#6 - hehe lyder godt.

Jeg går på HTX 2. årgang:

Der skal på alle sider være opgivet navn, dato, sidetal, antal sider i alt, opgavenavn, fag og niveau. Så skal der være en forside med følgende info: Opgavenavn, fag, niveau, dato, skole, klasse, navn og evt. et relevant billede. Så skal der være en indholdsfortegnelse med sidehenvisning og en litteraturliste. Tror lige det var det.
Der har fra mit gymnasium aldrig været andre krav til et layout som fx bestemte krav til margin/overskrifter osv. (hehe jo selvfølgelig 12pt (bryder dog dette og aflevere med 10pt, tilsyneladende uden problemer), enkel-linieafstand).

Brugbart svar (2)

Svar #8
30. december 2007 af daleif (Slettet)

Det er vist meget nemt, ligner meget almindelige afleveringer på UNI niveau. Havde frygtet at alt slukke være i dobbelt linieafstand.

Resten er jo nemt nok at lave og er for det meste beskrevet i min bog.

Brugbart svar (2)

Svar #9
30. december 2007 af -Zeta- (Slettet)

#8.
På mit gymnasium har vi fået at vide, at studieretningsprojektet skal skrives med 1½ linjeafstand. Jeg ved dog ikke, om dette blot er en lokal/intern regel.

Svar #10
30. december 2007 af Sherwood (Slettet)

#9 Nu går jeg kun i 2g, så jeg er ikke sikker. Men 2g-opgaven skulle i hvert fald skrives med 1½ linieafstand, så mon ikke også det galt for SRP'en.

Brugbart svar (2)

Svar #11
30. december 2007 af DanniBred (Slettet)

#9-10 - i engelsk skal vi også aflevere med 1½ linjeafstand. Men det er vist lidt hips om haps.. :D

Brugbart svar (2)

Svar #12
30. december 2007 af daleif (Slettet)

Og folk undrer sig over hvorfor LaTeX klasserne som standard anvender så store marginer? De skal jo bruges til at holde tomlen mens man læser samt til at skrive kommentarer i.

I gymnasiet har de det jo med at skulle kunne skrive direkte oveni selve teksten når de skriver kommentarer.

Svar #13
30. december 2007 af Sherwood (Slettet)

#12 Det var da vist også et krav, at man skulle have 2 cm marginer i hver side.

Nå, jeg har et spørgsmål mere. Jeg har installeret det hele manuelt altså vha google fundet alle programmerne og installeret dem. Nu har jeg så kigget i bogen og er nået til starteksempelt:

Du skriver, at man skal benytte en teksteditor, kan det være Word? Og herudover skal jeg bruge DOS-promten til at oversætte kildefilen. Den del må jeg indrømme, at jeg ikke er så bekendt med.

Brugbart svar (2)

Svar #14
31. december 2007 af daleif (Slettet)

Det er muligt at bruge Word, men kun som tekst editor. LaTeX kigger kun på tekst ikke Word-filer. Du skal bruge texniccenter som din editor.

Husk at den skal lige konfigureres til at finde LaTeX, det står skrevet i en af de andre tråde (jeg er på arbejde og har derfor ikke tid til at lede).

Når texniccenter er konfigureret så har du knapper til de meste.

Grunden til at jeg nævner DOS prompten i bogen er at der faktisk er mange i dag som slet ikke kan finde ud af at bruge den og fordi går alting galt, editoren er dum, ... så kan man klare sig med Notesblok og DOS prompten.

Svar #15
31. december 2007 af Sherwood (Slettet)

#14 Jeg gætter på, at du mener den wizard, som skulle pege på en MikTeX mappe, hvori der fandtes filer (latex, tex..) Det har jeg gjort.
Jeg kan også godt gå ind i TeXnicCenter og skrive, hvorefter det kan gemmes på computeren i LaTeX format. Men hvordan får jeg så koden oversat? Det eneste jeg kan se i din bog er, at man skal få DOS-prompten til at fortolke det.

Brugbart svar (2)

Svar #16
31. december 2007 af daleif (Slettet)

Der er knapper i TeXnicCenter,

Se

http://www.toolscenter.org/fileadmin/images/full.png

Der er nogle knapper ved siden af dropdownmenuen som på billedet siger

LaTeX => pdf

Du skal selv vælge om du vil have LaTeX => pdf, ps eller DVI

Før musen hen over en af disse knapper og den vil fortælle dig vhad den gør.

Svar #17
31. december 2007 af Sherwood (Slettet)

Okay, ja, nu kan jeg se, hvad jeg havde skrevet. Super.

Men nu er det også ved at være sent. Prøver nok lidt videre i morgen.

Tak for hjælpen.

Svar #18
01. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Jeg har eksperimenteret lidt videre og er nu noget til det punkt, hvor jeg gerne vil prøve at indsætte et billede i dokumentet.
Aller først kunne jeg slet ikke se billedet. Med hjælp fra en af de gamle tråde her på SP inkluderede jeg dog: \usepackage{graphicx} i preamblet, hvilket gjorde, at jeg i det mindste kunne se billedet. Dog stadig med problemer.
Billedet er placeret helt ude i højre side af dokumentet og under står adressen (billedets placering på computeren), hvilket naturlivis ikke er meningen.
Er der nogen der ved, hvordan jeg eventuelt kan gøre sådan, at det kommer til at se normalt ud?

Billedet er i JPG-format efter læsning i daleif's bog, har jeg fået en idé om, at et EPS-format skulle være bedre. Her er også beskrevet en konverter, som skulle klare konverteringen: http://www.pdflib.com/download/free-software/jpeg2ps/ Men jeg kan ikke lige se, hvad det er, som jeg skal downloade.

Så, ja, jeg håber på lidt hjælp igen.

Brugbart svar (2)

Svar #19
01. januar 2008 af sigmund (Slettet)

Har du placeret billedet i et "flydende" miljø?


\begin{figure}
\centering
\includegraphics{billede}
\end{figure}


hvor "billede" skal være en eps-fil i samme mappe som din tex-fil, skulle kunne gøre det for dig

Svar #20
01. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

TeXnicCenter sætter selv billedet op i det såkaldte "flydende" miljø. Så ja, det har jeg gjort.

Dog har jeg som sagt brugt en JPG-fil. Er det blot det, som er problemet?

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.