Matematik

Opløs i faktorer

12. januar 2008 af Potter-faan (Slettet)

Hejsa!

Har lige brug for hjælp. Jeg har en opgave der lyder sådan: "Opløs tæller og nævner i faktorer og forkort brøken." Men problemet er at der ikke er nogen ubekendt i brøken. For eksempel:

102^2 - 98^2 / 200

Hvordan skal jeg så gøre det?

Håber der er nogen der kan hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2008 af peter lind

Mener du (102^2 -98^2)/200 ?
Nævneren kan i hvert fald opløses i faktorer af potenser af 2 og 5.


Svar #2
12. januar 2008 af Potter-faan (Slettet)

Ja, det er det jeg mener,:D

.. men at opløse, betyder det bare at lave nævneren om til potens?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. januar 2008 af peter lind

At opløse et tal i faktorer betyder at skrive et tal som p1^n1*p2^n2*... hvor pi er primtal og ni er naturlige tal.

Svar #4
12. januar 2008 af Potter-faan (Slettet)

arh, nu er jeg forvirret. Men når du så siger at nævneren kan opløses i faktorer af potenser af 2 og 5, hvordan skal jeg så forstå det i forhold til #3?

=)

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2008 af peter lind

At 200 = (2^n1)*(5^n2) for passende valgt n1 og n2. Find selv hvad n1 og n2 er.

Svar #6
12. januar 2008 af Potter-faan (Slettet)

.. Ja, for eksempel 2?

men jeg kan stadig ikke se hvordan jeg skal forkorte den. :S

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2008 af dnadan (Slettet)

(102^2 - 98^2)/200 = (102-98)(102+98)/200=...

Svar #8
12. januar 2008 af Potter-faan (Slettet)


Ja, okay.. Det er altså sådan en speciel formel som vi ikke har lært om endnu. Nu kan jeg bedre se det!

Jeg var også selv i gang med sådan én her men jeg kunne ikke komme frem til det rigtige resultat:

(102^2 - 98^2)/200 = 102^2/200 - 98^2/200 = 102^2/10^2 - 98^2/10^2 = 92^2 - 88^2 = 4^2 = 16??

Har jeg lavet en fejl eller er det der helt forkert?

ps. skal nok lade være med at rode mere i det efter dette spørgsmål :p

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2008 af dnadan (Slettet)

(102^2 - 98^2)/200 = (102-98)(102+98)/200=4*200/200=4


Svar #10
12. januar 2008 af Potter-faan (Slettet)

ja, men hvad er der galt i det jeg gør??

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2008 af dnadan (Slettet)

10^2=100 og ikke 200

Svar #12
12. januar 2008 af Potter-faan (Slettet)

arh, ja, det er rigtigt.. men mange gange tak for hjælpen. ;D

Skriv et svar til: Opløs i faktorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.