Matematik

To ligninger med to ubekendte

13. januar 2008 af Stutterfly (Slettet)
x+2y=35
y-2x=15

Jeg sidder fast ved denne opgave. JEg skal løse ligningssystemet og finde tallene. Og hvordan omskriver jeg ligningen står x og y står på hver sin side af lighedstegnet?

Håber nogen kan hjælpe mig..

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Du kan fx. isolere y i den nederste ligning. Så får du y = 2x + 15. Så kan du indsætte det y i første ligning så du får x + 2*(2x + 15) = 35.

Ved at reducere den ligning kan du så finde x. Den fundne værdi af x, kan så indsættes i en afligningerne, og derefter isolerer du y.

Svar #2
13. januar 2008 af Stutterfly (Slettet)

x+2*(2x+15)=35
x*2x=-2-15+35
x*2x=7

Så kan jeg altså ikke kommer videre. Det der 2x forvirre mig.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Du har lavet en lille fejl.

x+2*(2x+15)=35

x+(2*2x+2*15)=35

x+4x+30=35

5x+30=35. Isoler selv x herfra.

Svar #4
13. januar 2008 af Stutterfly (Slettet)

5x+30=35
5*1+30=35
X=1

Okay, nu forstår jeg det.
Jeg håber ikke at jeg virker dum, men hvor er y ? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Overhovedet ikke.

Y er blevet byttet om med 2x + 15. Fordi vi i den nederste af dine ligninger isolerede y, så vi fik y = 2x + 15.

2x + 15 er så blevet sat ind på y's plads i den anden ligning.

Svar #6
13. januar 2008 af Stutterfly (Slettet)

I facitlisten står der at x er 1 (som jeg har fået det til) og at y er 17. hvordan kommer jeg frem til tallet 17 i y? :/

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. januar 2008 af Michaelosm (Slettet)

Du kan indsætte den værdi du har fundet for x, på x's plads i en af dine ligninger. Hvis du indsætter 1 på x's plads i den øverste ligning får du:

x+2y=35

1+2y=35

2y=34

y=17

Skriv et svar til: To ligninger med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.