Fysik
Lodret kast!
16. januar 2008 af
aisha_123 (Slettet)
Hey, er der lige en, der kan regne denne opgave ud, for jeg har prøvet men kan ikke. Det lyder sådan her:
En mand står øverst oppe på en hj bygning. Han holder en bold ud over kanten af bygningen og kaster den derp lodret opad med farten v0=14m/s. Bolden rammer jorden ved bygningens fod 4,60 sek. senere. Der kan ses bort fra luftmodstanden.
1) I hvor lang tid bevæger bolden sig opad?
2) Hvor høj er bygningen?
Tusind tak på forhånd!
En mand står øverst oppe på en hj bygning. Han holder en bold ud over kanten af bygningen og kaster den derp lodret opad med farten v0=14m/s. Bolden rammer jorden ved bygningens fod 4,60 sek. senere. Der kan ses bort fra luftmodstanden.
1) I hvor lang tid bevæger bolden sig opad?
2) Hvor høj er bygningen?
Tusind tak på forhånd!
Svar #1
16. januar 2008 af GoldenUFO (Slettet)
Har lige kigget lidt på det, tror jeg har en løsning til dig.
Du skal bruge bevægelsesligningerne:
v = a*t + v_0 og s = 1/2*a*t^2 + v_0*t
Det du skal er overveje er i 1) at du kender boldends fart til tiden = 0, og så ved du hvor meget den bliver acceleret med (Dette vil væres tyngdeacceleration, som på jorden er 9,82 m/s^2)
Du benytter derfor den første ligning, hvor du isolerer tiden:
v = a*t + v_0 <=>
t = (v-v_0)/a (hvor din sluthastighed v skal være nul, da dette er toppen af kastetn), derfor får du:
t = (0*m/s-14*m/s)/(-9,82*m/s^2) (a er negativ, da den virker nedad)
= 1,43s
Det du nu kigger på er hvor bolden vil befinde sig til tiden 4,60 sekunder. Derfor skal du bruge formelen for placering, som er formel 2 jeg gav tidligere.
Du kender her alt, og skal sådan set bare indsætte:
s = 1/2*a*t^2 + v_0*t
= 1/2*(-9,82*m/s^2)*(4,60*s)^2 + 14*m/s*4,60s
= -39,5m
Derfor vil bolden være i en højde på -39,5m fra da kastet startede, og dermed vil huset være 39,5 meter højt.
Skriv endelig hvis der er noget der ikke er klart, eller hvis der er andet.
Hilsen Steffen Madsen
Du skal bruge bevægelsesligningerne:
v = a*t + v_0 og s = 1/2*a*t^2 + v_0*t
Det du skal er overveje er i 1) at du kender boldends fart til tiden = 0, og så ved du hvor meget den bliver acceleret med (Dette vil væres tyngdeacceleration, som på jorden er 9,82 m/s^2)
Du benytter derfor den første ligning, hvor du isolerer tiden:
v = a*t + v_0 <=>
t = (v-v_0)/a (hvor din sluthastighed v skal være nul, da dette er toppen af kastetn), derfor får du:
t = (0*m/s-14*m/s)/(-9,82*m/s^2) (a er negativ, da den virker nedad)
= 1,43s
Det du nu kigger på er hvor bolden vil befinde sig til tiden 4,60 sekunder. Derfor skal du bruge formelen for placering, som er formel 2 jeg gav tidligere.
Du kender her alt, og skal sådan set bare indsætte:
s = 1/2*a*t^2 + v_0*t
= 1/2*(-9,82*m/s^2)*(4,60*s)^2 + 14*m/s*4,60s
= -39,5m
Derfor vil bolden være i en højde på -39,5m fra da kastet startede, og dermed vil huset være 39,5 meter højt.
Skriv endelig hvis der er noget der ikke er klart, eller hvis der er andet.
Hilsen Steffen Madsen
Skriv et svar til: Lodret kast!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
