Matematik

Trække f2 unktioner fra hinanden?

22. januar 2008 af DetNini (Slettet)
hej.

Jeg skal bestemme skæringspunktet mellem disse grafer:

f(x) = 233,3*1,08^x
g(x)= 168,6*0,9^x

Det vil jeg gøre ved at trække graferne fra hinanden, så jeg får o på den ene side af ligmed-tegnet og derefter beregne diskriminanten d, men er det bare at dividere de to grafer med hinanden uden videre?
så får jeg det til 1,38375*(1,21111)^x

Svar #1
22. januar 2008 af DetNini (Slettet)

Hov.. der skulle selvfølgelig stå "Trække 2 funktioner fra hinanden?"

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. januar 2008 af blackduck (Slettet)

Du skal bare sætte dem lig hinanden og isolere x. Du kan selvfølgelig også godt trække dem fra hinanden, men det er helt det samme:
f(x)=g(x) <-> f(x)-g(x)=0

Svar #3
22. januar 2008 af DetNini (Slettet)

Nu bliver jeg helt i tvivl. Kan man godt beregne diskriminanten d for at bestemme skæringspunktet, når man har med en eksponentiel funktion at gøre?

Og kan jeg godt bare trække 168,6*0,9^x fra 233,3*1,08^x ? altså så det bliver 64,7*0,18^x ? forstår det ikke helt. Hvordan gør man?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Det er ikke let at sætte dem lig hinanden, da eksponentielle funktioner er lidt anderledes at arbejde med. Jeg vil foreslå følgende:

Udnyt, at eksponentielle funktioner giver rette linjer i et enkeltlogaritmisk koordinatsystem. Mere konkret gælder:

når y = b*a^x så vil der gælde, at
log(y) = log(a)*x+log(b), som nu er ligningen for en linje.

Derfor kan du omskrive begge funktioner til denne form og beregne skæringspunktet mellem disse to linjer.

Skriv et svar til: Trække f2 unktioner fra hinanden?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.