Matematik

Ligning for en tangent

24. januar 2008 af aisha_123 (Slettet)
Opgaven lyder sådan her:
En funktion f med definitionsmængde R er løsning til differentialligningen:

dy/dx=y*(x^2-9),y > 0 og grafen for f går gennem punktet P(2,2).

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P.

b) Bestem monotoniforholdene for f.

Jeg forstår slet ikke hvad jeg skal gøre, dvs. er helt blankt! Er der nogen, der kan afkode den og løse den??

Tusind tak på forhånd!

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)

a)
Formelsamlingen siger, at ligningen for tangenten til grafen for f i P(x0,y0) lyder:

y=a*(x-x0)+y0, hvor a=f'(xo) og y0=f(x0)

du har faktisk ligningen for f' lige ved hånden, når du både kender x- og y-koordinaten til et punkt, nemlig f'(x0) = dy/dx(x0) = y0*(x0²-9). Her indsættes nu P's koordinater, dvs. (x0,y0) = (2,2).

b)
Da y>0 er det udelukkende x²-9, der bestemmer fortegnet for f'. Derfor har f samme monotoniforhold som en funktion, der har x²-9 som afledet...

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. januar 2008 af mathon

dy/dx= f'(x) = y*(x^2-9),y > 0

kritiske punkter
er for
f'(x) = y*(x^2-9) = 0, dvs. som anvist i #1

(x^2-9) = 0, da y>0

(x^2-3^2) = 0 eller

(x+3)(x-3) = 0

monotoniintervaller:
for x<-3 er f'(x)>0, hvorfor y=f(x) er monotont voksende
for -3<x<3er f'(x)<0, hvorfor y=f(x) er monotont aftagende
for x>3 er f'(x)>0, hvorfor y=f(x) er monotont voksende


ikke krævet:
(f(x) = y = Ce^((1/3)x^3-9x)))

Svar #3
25. januar 2008 af aisha_123 (Slettet)

Mange tusinde tak!

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2009 af Wunderkind (Slettet)

Hejsam

Jeg sidder med samme opgave nu, og forstår ikke rigtig hva der menes, i a'eren? vil en måske prøve a forklare mig det lidt uddybende?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2009 af Wunderkind (Slettet)

tror jeg har fundet ud a det


Skriv et svar til: Ligning for en tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.