Fysik
Måling af et lods temperatur
19. august 2004 af
apandersen (Slettet)
Jeg har fået følgende opgave:
I en tragt anbringes knust is, og der ligges et isolerende låg over. Smeltevandet løber ned i et bøgerglas, der er anbragt på en vægt. Når smeltningen er godt igang, aflæses vægten hvert minut. Efter nogen tids forløb flyttes et varmt messinglod over i tragten med is, og låget lægges på plads på ny. Loddets masse er 120 g.
Derudover er der en graf som viser sammenhængen mellem de aflæste tider og vægtens visning, samt messings varmefylde.
Første opgave tror jeg godt jeg kunne løse, men kan i ikke lige bekræfte det. Der skal man måle den effekt, hvormed der tilføres energi til tragt med indhold fra omgivelserne.
Der aflæste jeg et punkt på grafen, som viste at efter 10 min. var der 34 g. vand i bægerglasset.
Derefter beregnede jeg den energi, der skulle til at smelte isen, ved formlen Q = L * m.
Til sidst beregnede jeg effekten ved P = E/t. Jeg fik svaret til 1,90*10^-2 kJ/s. Kan i bekræfte det?
Så kommer anden del af opgaven, som jeg er mere i tvivl om. Der skal man nemlig bestemme loddets temperatur, når det anbringes i tragten. På grafen, kan man se at grafen bliver parallelforskudt, lige der hvor loddet kommer i. Det betyder vel bare at fordi loddet er varmt, kommer der mere varme til systemet, hvorefter mere vand smelter. Den parallelforskydes 10 g. Hvordan beregner jeg så loddets temperatur? Kan i give et fif?
I en tragt anbringes knust is, og der ligges et isolerende låg over. Smeltevandet løber ned i et bøgerglas, der er anbragt på en vægt. Når smeltningen er godt igang, aflæses vægten hvert minut. Efter nogen tids forløb flyttes et varmt messinglod over i tragten med is, og låget lægges på plads på ny. Loddets masse er 120 g.
Derudover er der en graf som viser sammenhængen mellem de aflæste tider og vægtens visning, samt messings varmefylde.
Første opgave tror jeg godt jeg kunne løse, men kan i ikke lige bekræfte det. Der skal man måle den effekt, hvormed der tilføres energi til tragt med indhold fra omgivelserne.
Der aflæste jeg et punkt på grafen, som viste at efter 10 min. var der 34 g. vand i bægerglasset.
Derefter beregnede jeg den energi, der skulle til at smelte isen, ved formlen Q = L * m.
Til sidst beregnede jeg effekten ved P = E/t. Jeg fik svaret til 1,90*10^-2 kJ/s. Kan i bekræfte det?
Så kommer anden del af opgaven, som jeg er mere i tvivl om. Der skal man nemlig bestemme loddets temperatur, når det anbringes i tragten. På grafen, kan man se at grafen bliver parallelforskudt, lige der hvor loddet kommer i. Det betyder vel bare at fordi loddet er varmt, kommer der mere varme til systemet, hvorefter mere vand smelter. Den parallelforskydes 10 g. Hvordan beregner jeg så loddets temperatur? Kan i give et fif?
Skriv et svar til: Måling af et lods temperatur
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
