Matematik

Eksponentielle funktioner

08. februar 2008 af strangers
Hejsa

Vi har potensfunktionen f(x) =78,322 x^-0,031077, hvor y er temperaturen og x er en varmebehandlingstid.

Jeg har følgende spørgsmål, som jeg håber at i vil svare på:

1) hvad er sammenhængen mellem a og b, og hvilken betydning har de for grafen?

2)Bestem hvor meget temperaturen (y) skal øges for at nedsætte varmebehandlingstiden (x) til det halve.?

Her har jeg gjort følgende:

Da funktionen starter i punktet (15,72), siger jeg 15/2 = 7,5

Derefter siger jeg: f(7,5) = 78,322*7,5^-0,031077 = 73,568 grader. Er dette korrekt?

3)Bestem hvor meget temperaturen (y) skal øges for at nedsætte varmebehandlingstiden (x) til 15 %.

Her er jeg helt lost..:s

Jeg håber inderligt på hints og hjælp..

På forhånd MANGE tak!!!!

//JAnsik


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2008 af Zalam (Slettet)

1) Prøv at ændre på a og b også se, hvad den gør, så burde du kunne forklare med egne ord, hvad der sker med den, evt skriv her hvad du observere så kan jeg sige om det er rigtigt.

2) du skal bruge formlen for halveringstid

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. februar 2008 af Zalam (Slettet)

3) er jeg ikke sikker på, men vil mene du bar skal sætte x = 0.15 og løse beregne y.

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2008 af Zalam (Slettet)

lige lidt supplerende til 1)

Prøv at ændre a og b på din grafregner, eller i mathCAD - whatever du bruger til at tegne graferne og se, hvad de ændrer ved grafen, hvis de bliver større og mindre, på den måde burde du selv kunne "udlede" hvad de har af betydning.

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. februar 2008 af mathon

y = f(x) = b*x^a og a,b€R+

1)
væksthastigheden betinget af vækstparametrene a og b. Parametre er variable konstanter, som varierer fra funktion til funktion men er konstante for den enkelte funktion:

dy/dx = b*a*x^(a-1)viser,at
1) for a>1 er væksthastigheden tiltagende, hvilket øges med en stor b-værdi og mindskes med en lille b-værdi

2) for a<1 er væksthastigheden aftagende, hvilket øges med en lille b-værdi og mindskes med en stor b-værdi.



der er ingen "sammenhæng mellem a og b", men deres størrelse er regulerende for modellens vækstforløb, som beskrevet ovenfor.




2)
f(xo) = 78,322*xo^(-0,031077)
f(xo+delta_x) = 78,322*((1/2)*xo)^(-0,031077) = (1/2)^(-0,031077)*[78,322*xo^(-0,031077)] = (1/2)^(-0,031077)*f(xo), hvoraf

f(xo+delta_x)/f(xo) = (1/2)^(-0,031077)

y/yo = 1,02177/1

(y-yo)/yo = (1,02177-1)

delta_y/yo = 0,021775 = 2,1775% = ca. 2%


3)
yo = 78,322*xo^(-0,031077)
y = 78,322*(0,15*xo)^(-0,031077) = 0,15^(-0,031077)*78,322*xo^(-0,031077)

y = 0,15^(-0,031077)*yo
y/yo = 1,06073/1

(y-yo)/yo = (1,06073-1) = 0,06073 = 6,073% = ca. 6%



Svar #5
09. februar 2008 af strangers

Hej igen

Tusind tusind tak for jeres svar..

Kære hr, Mathon, hvordan er du nået herfra:
0,15^(-0,031077)*78,322*xo^(-0,031077)

til det her:

y = 0,15^(-0,031077)*yo
y/yo = 1,06073/1

endnu engang tusind tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2008 af mathon

0,15^(-0,031077) = 1,06073
og
y = 1,06073*yo giver

y/yo = 1,06073 = 1,06073/1

Svar #7
09. februar 2008 af strangers

Nåårh, nu forstår jeg..

Du ganger med y0 da y0 = 78,322*xo^(-0,031077)

Tusind tak hr!!

Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.