Fysik

lysets fart, bølgelængde, tykkelse for MgF2??

27. februar 2008 af 9rose9 (Slettet)
Jeg har prøvet og prøvet, men jeg aner slet ikke hvordan jeg skal gøre det. Jeg har prøvet at beregne første opgave men er overhovedet ikke sikker.

Det ville være dejligt hvis nogen gad at forklare og måske komme med forslag til spørgsmål a), b) og c).

ANTIREFLEKSBEHANDLING
Brilleglas kan antirefleksbehandles ved at påføre dem et tyndt lag af magnesiumfluorid, MgF2 (sænket 2 tal).
Lys med bølgelængden 550 nm i luft har det relative brydningsforhold 1,38 for overgangen fra luft til MgF2.

a) Lysets fart?
Jeg har anvendt formlen n=c/v
altså 1.38=(3*10^8)/v
v=5nm

b) hvad er lysets bølgelængde i MgF2-laget?
Det ved jeg slet ikke hvordan jeg skal svare på.

Antifleksbehandlingen af glassene bevirker, at reflekser fra glasoverfladen mindskes. for bestemte tykkelser af MgF2-laget vil lys, der er reflekteret fra grænselaget mellem MgF2 og glasset, interferere destruktivt med lys, der er reflekteret direkte fra MgF2 -overfladen.

c) hvad er den mindste tykkelse MgF2-laget kan have, for at reflekserne forminskes ved denne bølgelængde?

På forhånd tak

Brugbart svar (3)

Svar #1
27. februar 2008 af mathon

a)
n=c/v
1.38=(3*10^8)/v

v = (3*10^8 m/s)/1,35 = 2,2*10^8 m/s

b)
n = lambda_luft/lambda_MgF2

lambda_MgF2 = lambda_luft/n = (550 nm)/1,38 = 398,6 nm

c)vejforskellen på de lysstråler som reflekteres direkte fra overfladen og de lysstråler som reflekteres et molekylært lag dybere i MgF2'en
er
2*d*sin(theta), hvor theta er vinklen mellem lysets bølgefrontvektor og MgF2'ens overflade og d er ét-molekylærtykkelsen.

Hvis denne vejforskel er et ulige antal halve bølgelængder opstår der destruktiv interferens. Et ulige antal kan skrives (2m-1), når m er positiv og hel

destruktiv interferens:
2*d*sin(theta) = (2m-1)*(lambda/2)

d = [(2m-1)/(4*sin(theta))]*lambda

hvor d er mindst,
når
1) 2m-1 er mindst, dvs. m=1
2) 4*sin(theta) er størst, dvs. når sin(theta)=1

d_min = [(2*1-1)/(4*1)]*(550 nm)

d_min = [1/4]*(550 nm) = 137,5 nm

Svar #2
27. februar 2008 af 9rose9 (Slettet)

Mange tak for dit svar. forstår nu udmærket opgave a og b, men jeg er stadig ikke med på c'eren. jeg forstår ikke selve metoden/forklaringen?

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. februar 2008 af mathon

#2
se
http://peecee.dk/upload/view/100587

BEMÆRK!!!:
DU er interesseret i DESTRUKTIV interferens, som opstår steder med en lysvejsforskel på et ulige antal halve bølgelængder,
medens
link'et taler om konstruktiv interferens

Svar #4
27. februar 2008 af 9rose9 (Slettet)

aha Perfekt.. det hjalp på det. Tusind tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2009 af Mazel-tov (Slettet)

Hvorfor bliver der divideret med 2 i?

2*d*sin(theta) = (2m-1)*(lambda/2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. maj 2010 af Cspot (Slettet)

Kan dette også bruges til butiks vinduer.

Vi er et firma som sætter skærme op i vinduer op af ruden men har problemer med genskær, kan dette løse dette.

Fortsat god dag


Skriv et svar til: lysets fart, bølgelængde, tykkelse for MgF2??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.