Matematik
Forskrift for 4. gradsligning
01. marts 2008 af
Nielse28 (Slettet)
Jeg har fået til opgave at finde frem til en forskrift for en 4. gradsligning, ud fra 4 punkter og 1-2 tangenter til 1-2 punkter.
Hvordan griber man dette an ?
Hvordan griber man dette an ?
Svar #1
04. marts 2008 af tal-pædagog (Slettet)
En 4. gradsligning har fem parametre, nemlig tallene a,b,c,d og k i udtrykket ax^4+bx^3+cx^2+dx+k=0.
Hvis de fire punkter på grafen for f(x)=ax^4+bx^3+cx^2+dx+k har koordinater (x1,y1) op til (x4,y4) kan man opstille fire ligninger med de fem ubekendte/parametre:
ax1^4+bx1^3+cx1^2+dx1+k = y1
ax2^4+bx2^3+cx2^2+dx2+k = y2
ax3^4+bx3^3+cx3^2+dx3+k = y3
ax4^4+bx4^3+cx4^2+dx4+k = y4
(De fire punkter SKAL være forskellige)
Men et ligningssystem på fire ligninger er ikke nok til at fastlægge fem ubekendte (der skal mindst én ligning mere til). Hvis vi nu kender tangenthældningen til ét af de fire punkter, lad os bare sige (x1,y1), og denne har værdien t, så ved vi yderligere, at f'(x1)=t. Dette giver:
4ax1^3+3bx1^2+2cx1+d = t
Nu har vi fem ligninger hvori a,b,c,d og k indgår - man skal bekymre sig fordi k ikke er med i det sidste udtryk. Nu kan man begynde at reducere ligningssystemet vha. "lige store koefficienters metode". Hvis jeg skal konkretisere det, kræver det et taleksempel.
Hvis de fire punkter på grafen for f(x)=ax^4+bx^3+cx^2+dx+k har koordinater (x1,y1) op til (x4,y4) kan man opstille fire ligninger med de fem ubekendte/parametre:
ax1^4+bx1^3+cx1^2+dx1+k = y1
ax2^4+bx2^3+cx2^2+dx2+k = y2
ax3^4+bx3^3+cx3^2+dx3+k = y3
ax4^4+bx4^3+cx4^2+dx4+k = y4
(De fire punkter SKAL være forskellige)
Men et ligningssystem på fire ligninger er ikke nok til at fastlægge fem ubekendte (der skal mindst én ligning mere til). Hvis vi nu kender tangenthældningen til ét af de fire punkter, lad os bare sige (x1,y1), og denne har værdien t, så ved vi yderligere, at f'(x1)=t. Dette giver:
4ax1^3+3bx1^2+2cx1+d = t
Nu har vi fem ligninger hvori a,b,c,d og k indgår - man skal bekymre sig fordi k ikke er med i det sidste udtryk. Nu kan man begynde at reducere ligningssystemet vha. "lige store koefficienters metode". Hvis jeg skal konkretisere det, kræver det et taleksempel.
Skriv et svar til: Forskrift for 4. gradsligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
