Matematik
Projektion af punkt på plan
06. marts 2008 af
Findus2y (Slettet)
Hej allesammen
Jeg er ved at lave en masse matematik opgaver, men er gået lidt i stå ved denne:
Bestem projektionen af P(alfa) af punktet (10,10,5) på planen alfa med ligningen:
-x + 2y + 2z - 74 = 0
Jeg vil gerne have en forklaring med, da jeg så får mest ud af det.
På forhånd mange tak..
Jeg er ved at lave en masse matematik opgaver, men er gået lidt i stå ved denne:
Bestem projektionen af P(alfa) af punktet (10,10,5) på planen alfa med ligningen:
-x + 2y + 2z - 74 = 0
Jeg vil gerne have en forklaring med, da jeg så får mest ud af det.
På forhånd mange tak..
Svar #2
06. marts 2008 af allan_sim
#0.
Normalvektoren til planen står vinkelret på planen. Den kan derfor bruges som retningsvektor for den linje gennem punktet P som står vinkelret på planen. Projektionen er da skæringspunktet mellem denne linje og planen alfa.
Normalvektoren til planen står vinkelret på planen. Den kan derfor bruges som retningsvektor for den linje gennem punktet P som står vinkelret på planen. Projektionen er da skæringspunktet mellem denne linje og planen alfa.
Svar #3
06. marts 2008 af mathon
alfa - i det følgende kaldet a - har bl.a. normalvektoren n_a[-1,2,2] med længden 3
P(10,10,5)'s afstand - regnet med FORTEGN efter n_a[-1,2,2] - til a er
dist(a,P(10,10,5)) = (-10 + 2*10 + 2*5 - 74)/3 = -18,hvoraf
P_aP_vektor = -18*(n_a[-1,2,2]/3) = [6,-12,-12]
vektor_OP = vektor_OP_a + P_aP_vektor, hvoraf
vektor_OP_a = vektor_OP - P_aP_vektor = [10,10,5] - [6,-12,-12] = [4,22,17], hvoraf, da et punkt har SAMME koordinater som dets stedvektor,
P_a = [4,22,17]
P(10,10,5)'s afstand - regnet med FORTEGN efter n_a[-1,2,2] - til a er
dist(a,P(10,10,5)) = (-10 + 2*10 + 2*5 - 74)/3 = -18,hvoraf
P_aP_vektor = -18*(n_a[-1,2,2]/3) = [6,-12,-12]
vektor_OP = vektor_OP_a + P_aP_vektor, hvoraf
vektor_OP_a = vektor_OP - P_aP_vektor = [10,10,5] - [6,-12,-12] = [4,22,17], hvoraf, da et punkt har SAMME koordinater som dets stedvektor,
P_a = [4,22,17]
Skriv et svar til: Projektion af punkt på plan
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
