Fysik

Radius i elektronbane

09. marts 2008 af smk (Slettet)
Hejsa jeg har lavet et forsøg hvor jeg skal bestemme forholdet mellem en elektrons ladning og masse ud fra følgende formel:

e/m = (2*U)/(B^2*r^2)hvor r er radius i elektronbanen.

I forsøget har jeg fundet koordinaterne til forskellige U og I værdier.

Her er f.eks. en af mine målinger
I_magnet [A]
0,5

U_elektromagnet [kW]
3,0

Slutpunkt (x,y)
-4,-1

hvordan finder jeg så radius af elektronbanen?

Er det bare -4, eller skal jeg tage phytagoras (-4^2+-1^2=r) eller hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2008 af mathon

indtræder elektronerne i magnetfeltet i punktet (0,0) ?

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2008 af mathon

bedre spørgsmål:

undslipper elektronerne det elektriske felt i (0,0) ?

Svar #3
09. marts 2008 af smk (Slettet)

Er ikke helt sikker på dit spørgsmål.. i vores forsøg så banen ca. således ud i et koordinatsystem:
http://img122.imageshack.us/img122/6153/elektronbanego3.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2008 af mathon

...du har brug for et punkt mere på den cirkelformede bane for at kunne fastslå centrums beliggendehed og for dermed at have mulighed for at kunne beregne r...

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2008 af mathon

beliggendehed --> beliggenhed

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2008 af mathon


når - men først da - du har beregnet r
giver
målingen af I dig mulighed for at beregne magnetfeltets styrke, B,
hvoraf

e/m = (2U)/(B*r)^2 kan beregnes...

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. marts 2008 af mathon

U_elektromagnet [kW]
3,0 ???????

U måles i Volt!!!

Svar #8
09. marts 2008 af smk (Slettet)

Jeg har beregnet B

B=µ_0*0,716*(N*I)/I
B=1,257*?10?^(-6)*(320*0,5)/0,5=0,000402
Jeg mangler r..


Mangler jeg et punkt mere?! Vores fysiklærer stod ellers ved siden af, i det meste af forsøget og forklarede hvilke målinger vi skulle notere os.. Så tror da ikke jeg mangler et punkt til? :S

Derudover har jeg også oplysninger om spolen vi brugte til at lave magnetfeltet. vindinger = 320 og r = 14 cm. Ved ikke om dette kan bruges til noget?


Svar #9
09. marts 2008 af smk (Slettet)

Ja Uelektromagnet var lige en skrivefejl...

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2008 af mathon

du kan ikke BÅDE beregne
e/m og r af

e/m = (2U)/(B*r)^2 på én gang!!!


Svar #11
09. marts 2008 af smk (Slettet)

Nej jeg bruger også en anden formel til B?

Således:

B=µ_0*0,716*(N*I)/I


B=1,257*10(-6)*(320*0,5)/0,5 = 0,000402

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2008 af mathon

talen er om (e/m) og r

Svar #13
09. marts 2008 af smk (Slettet)

Nåå nu forstår jeg dit svar.. :S

Nej vil jeg heller ikke! Jeg ville bare vide hvordan jeg kunne finde r ud fra de resultater jeg har.. Men kan jeg så åbenbart ikke medmindre jeg har et andet punkt fra elektronens bane i flg. dig. Synes bare det er mærkeligt fordi hvis jeg skulle bruge endnu et punkt ville min fysiklærer vel have sagt det.

Men ellers tak for hjælpen, jeg må bare høre ad i Fysik når vi engang skal have det igen.

Svar #14
09. marts 2008 af smk (Slettet)

Ja sorry læste lige forkert. :P

Skriv et svar til: Radius i elektronbane

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.