Matematik

haster! 42 % på 7 dage.

25. marts 2008 af cloudo (Slettet)
Det radioaktive stof Jod-131 henfalder med 42 % på 7 dage.

Lav en model, der viser, hvordan Jod-131 henfalder.

Hvor meget er der tilbage efter en måned? Efter et år?

Hvornår er der 10 % tilbage?

hvordan laver jeg dem?

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2008 af Riemann

Det skal være en eksponentiel vækst:

N = N0*exp(-k*t) (*)

hvor k er henfaldskonstanten, t er tiden, N er antallet, og N0 er antallet ved t=0.

for t=7 dage er N=0.42*N0. Benyt denne betingelse til at bestemme k.

Herefter kan du bruge (*) til at bestemme antallet efter en måned og et år.

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2008 af mathon

m = mo*a^t

0,58*mo = mo*a^7

0,58 = a^7

a = 0,58^(1/7) = 0.925133, hvoraf

m(t) = mo*0.925133^t, når t måles i dage


m(30) = mo*0.925133^30 = mo*0,096855
m(30)/mo = 0,096855 = 9,7%

m(365) = mo*0.925133^365 = mo*(4,62*10^(-13))
m(365)/mo = 4,62*10^(-13) = 46,2*10^(-12) = 46,2 billiontedele

m(t)/mo = 0,10 = 0.925133^t, hvoraf
0.925133^t = 0,10
ln(0.925133)*t = ln(0,10)

t = ln(0,10)/ln(0.925133) = 29,6

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2008 af mathon

#1
sorry - hadn't seen...:-)

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2008 af mathon

kommentar:
m(365) = mo*0.925133^365 = mo*(4,62*10^(-13))
m(365)/mo = 4,62*10^(-13) = 46,2*10^(-12) = 46,2 billiontedele

såfremt modellen - som er en statistisk beskrivelse - overhovedet har gyldighed ved SÅ lav henfaldsaktivitet!!!

Svar #5
25. marts 2008 af cloudo (Slettet)

tusind tak!
det ser meget kompliceret ud, men vil du ikke forklare mig hvordan du lavede den her:


m(365) = mo*0.925133^365 = mo*(4,62*10^(-13))
hvordan blev 0.925133^365 til *(4,62*10^(-13))?

m(365)/mo = 4,62*10^(-13) = 46,2*10^(-12) = 46,2 billiontedele


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2008 af mathon

tast
0.925133^365 på din lommeregner...:-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2008 af mathon

rettelse:
m(365)/mo = 4,62*10^(-13) = 46,2*10^(-12) = 46,2 billiontedele
--->
m(365)/mo = 4,62*10^(-13) = 0,462*10^(-12) = ca. 0,5 billiontedele



Skriv et svar til: haster! 42 % på 7 dage.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.