Matematik

Opgivende opgave.

30. marts 2008 af Signesp (Slettet)
Er der nogen der vil hjælpe mig med at løse denne her dumme opgave. Jeg har kæpmet i 1½ time nu.

Efter krydsning af blå blomster har man fået 1236 afkomstplanter. Det blev forventet at afkommet ville være violette, blå, grønne og gule i forholdet 2:2:1:1.
Imidlertid kom man frem til følgende fordeling: 412 violette, 398 blå, 217 grønne og 209 gule planter.

Jeg skal undersøge og kommentér fordelingen?
Hvordan gør jeg? Mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2008 af trinetrunten (Slettet)

jeg ved ikke lige hvordan jeg skal forklare det så jeg giver bare beregningen:

forventet afkom:
violette: 1236/6 gange 2 = 412
blå: 412
grønne: 1236/6 = 206
gule: 206

de violette giver det forventede
de blå afviger med 412-398


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2008 af peter lind

Du er godt på vej. Det er ikke særlig sandsynlig at man får lige præcis det forventede og rent umiidelbart ser det rimelig ud. Man kan lave test på tallene; men jeg tvivler på at det forventes af dig.

Svar #3
30. marts 2008 af Signesp (Slettet)

Jeg forstår ikke lige helt hvad det er du har gjort?

Sorry, jeg håber du vil hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2008 af trinetrunten (Slettet)

jeg skal prøve at forklare:

2 dele af afkommet bliver violette
2 dele af afkommet bliver blå
1 del af afkommet bliver grønne
1 del af afkommet bliver gule

der er ialt 2+2+1+1=6 dele
1 del svarer altså til 1236/6=206
2 dele svarer altså til 206 gange 2 = 412

den forventede fordeling af afkomstplanterne bliver således
violette=412 stk
blå=412 stk
grønne=206 stk
gule= 206

fordelingen i virkeligheden blev
violette=412 stk
blå=398 stk
grønne=217 stk
gule=209 stk

antallet af violette blomster svarer til det forventede
antallet af blå blomster afviger med 412-398=14 stk - der er kommet 14 færre blå blomster end forventet

og på tilsvarende måde med de grønne og de gule blomster

kan ikke forklare det bedre - håber det hjalp

Skriv et svar til: Opgivende opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.