Fysik

Hjælp til nem opgave bedes!

04. april 2008 af Milo00 (Slettet)
Sidder her med følgende opgave:

En dyppekoger er påtrykt en effekt på 450W. Den bruges til at bringe ½ liter vand i kog, det tager 23 min. Mens dyppekogeren bruges måles effekten med et watt-meter. Det viser 428W.

1. Hvor meget energi bruger dyppekogeren?

2. Hvor stor er afvigelsen i % mellem den påtrykte og den målte effekt?

Mit bud:

1. P=E/t <=> E=P*t <=> 428W*(23*60)=590640 Joule?

2. Afvigelsen mellem påtrykte og målte effekt: ((450W-428W)/428W)*100=5,14%

Er de rigtige?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. april 2008 af Lurch (Slettet)

Dine metoder er rigtige, har ikke regnet dine tal.
Normalt ville jeg dog regne afvigelsen som
(aktuel værdi - tabelværdi)/tabelværdi
Det er dog ligegyldigt, så længe du angiver hvad din relative afvigelse er i forhold til.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2008 af Lurch (Slettet)

Som bonus kan du jo regne ud hvor meget energi det kræver at kkoge 0.5kg vand, og se hvor effektiv elkedlen er.

Svar #3
04. april 2008 af Milo00 (Slettet)

Mange tak! :-)

Nu hvor du er tilgængelig så håber jeg at du kan hjælpe med denne opgave:

2 liter vand med begyndelsestemperatur 17,4´grader celcius skal bri8nges i kog. Til den ende anvendes en dyppekoger med et effektforbrug på 300W.

- Hvor meget energi skal der tilføres?
- Hvor lang tid tager det, hvis der ikke er noget tab i energiomsætningen?
- Hvor lang tid tager det, hvis kun 60% af energien fra dyppekogeren havner i vandet?

Mine bud

- E=c*m*delta(t) = 4186*2kg*17,4=145673J
- Ingen anelse
- Ingen anelse

Kan du give hint eller andet til de to sidste spørgsmål?

Svar #4
04. april 2008 af Milo00 (Slettet)

Hvor lang tid tager det, hvis kun 60% af energien fra dyppekogeren havner i vandet?

Mit bud:

300/100*60=180W

E=c*m*delta(t) <=> t=E/(c*m)= 180/(4186*2kg)=0,0215grader celcius?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2008 af cool_operator (Slettet)

Det ser O.K. ud; men hvis du ser kapitalistisk på sagen, så skal du nok regne energien ud i kWtimer, altså gange
428W med 23/(60*1000).

Med venlig hilsen

Svar #6
04. april 2008 af Milo00 (Slettet)

Når jeg isolere må jeg da bruge <=> ?

altså f.eks.

P=E/t <=> E=P*t <=> 428W*(23*60)=590640 Joule

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2008 af M_Geisler (Slettet)

Ja, det må du gerne. Men når du går fra generelt til konkret (altså indsætter), er => bedre.

Skriv et svar til: Hjælp til nem opgave bedes!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.