Fysik

hjælp til en fysik afl....!

05. september 2004 af zara05 (Slettet)
laserlys med bølgelængden 632,8nm sendes ind mod t gitter. Vinklen til 2. ordens afbøjning er 22,3 grader

1- hvor stor er gitterkonstanten

2- hvor mange streger har gitteret pr. mm?

skal jeg sige sin(delta)m=m*bølgelænge
altså 22,3=2*0,6328m
22,3=0,2656m
22,3/0,2656
83,9608m

????

Svar #1
05. september 2004 af zara05 (Slettet)

jeg ved ikk hvordan jeg skal regne 2. opg

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2004 af frodo (Slettet)

Brug den normale formel for beregning af d når du kender antallet af streger. Nu kender du blot ikke antallet af streger,men i stedet d. En simpel førstegradsligning.

Svar #3
05. september 2004 af zara05 (Slettet)

altså det du lige har forklaret.. er det vedr. 1. eller 2. opg?

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. september 2004 af frodo (Slettet)

2. Er det ikk den du har problemer med?

den første er rigtig nok, bortset fra at bølgelængden er i nanometer!!!

Svar #5
05. september 2004 af zara05 (Slettet)

jo.... men jeg ved stadig ikk hvilken formel jeg skal bruge for at finde streger. det står ikk i min bog

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. september 2004 af frodo (Slettet)

normalt,når du kender antallet af streger pr. mm, finder du d ved at sige:

d=1mm/streger=0,001m/streger <=>
streger=0,001m/d

HUSK at d skal være angivet i m. dvs at du regner d om fra den første opgave fra nanometer i meter.

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. september 2004 af lull@ (Slettet)

jeg har fået det til 1,91^-5

Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2004 af frodo (Slettet)

forresten opdagede jeg lige at du har glemt at tage sinus til vinklen. Det SKAL du gøre, idet du ellera vil få et foorkert resultat.

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. september 2004 af lull@ (Slettet)

hvis jeg tager sinus til vinklen i opg a får jeg så -1,1444...... er det ikk forkert

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. september 2004 af frodo (Slettet)

jo det er forkert.. husk at regne i grader og IKKE radianer.

Brugbart svar (0)

Svar #11
05. september 2004 af lull@ (Slettet)

ok nu passer det. har fået a opg til 1,4206 nano meter!!?

kan du ikk vær sød at skrive formlen til opg b så jeg kan sætte det ind. for jeg får forkert resultat

Brugbart svar (0)

Svar #12
05. september 2004 af frodo (Slettet)

er du sikker på det resultat. Det er d du har fundet i gitterligningen ikk?
Hvis du har det, kan du jo bare sætte ind i den formel, jeg skrev i #6.

Brugbart svar (0)

Svar #13
05. september 2004 af lull@ (Slettet)

jeg har fået d til 1,4286..... men er ikk sikker........ ved du hva facittet er?

Brugbart svar (0)

Svar #14
05. september 2004 af frodo (Slettet)

jeg får flg:

d=(m*lambda)/sin(v)=(2*632,8*10^-9)/(sin(22,3)) = 3,3353*10^-6 m

deraf får du så:

streger=0,001m/(3,3353*10^-6m)=300!!

Sådan.. er du enig i det?

Brugbart svar (0)

Svar #15
05. september 2004 af lull@ (Slettet)

nå...... ja er 100 % enig....
tak frodo:)

Skriv et svar til: hjælp til en fysik afl....!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.