Matematik

Bestemmelse af differentialligning!

13. april 2008 af eca123 (Slettet)
Hej!
Håber nogen kan hjælpe mig med denne opgave, da jeg har brugt rigtig lang tid, på at løse den, og endnu ikke er fundet frem til et konstruktivt bud;

I en model for udviklingen af individer i en population betegner N(t) antal individer i populationen til tiden t(målt i døgn). Den hastighed hvormed N(t) vokser til tiden t, er lig med g(N), hvor g er en lineær funktion af N.

Det oplyses at g(0,1*10^5)=1,8*10^4 og g(10^5)=3,0*10^3

a) Bestem antallet af individer i populationen til det tidspunkt, hvor væksthastigheden er 1,3*10^3 individer pr.døgn??
Har prøvet at finde a vha. af den normale formel for en lineær funktion, altså a=(y2-y1)/(x2-x1), da jeg får oplyst to punkter, men a bliver negativ, og g(x) skulle jo helst være voksende??

Desuden skal jeg oplyse en differentialligning som N må tilfredsstille?

Håber at nogen har tid til at kaste et blik over dette:)

Mvh Eca

Brugbart svar (1)

Svar #1
13. april 2008 af mathon

g(N) = a*N + b

3,0*10^3 = a*10^5 + b
1,8*10^4 = a*0,1*10^5 + b, hvoraf

g(N) = -(1/6)*N + (59000/3)

(1/6)*N = (59000/3)-g(N)

N = 6*((59000/3)-g(N))

N = 6*((59000/3)-1,3*10^3) = 110200

Svar #2
13. april 2008 af eca123 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen, men hvordan fandt du af at 59000/3 giver 19666,66667???

Brugbart svar (1)

Svar #3
13. april 2008 af mathon

19666,66667 = 19666+(2/3) = (19666*3+2)/3 = (58998+2)/3 = 59000/3

Svar #4
13. april 2008 af eca123 (Slettet)

Og skal man ikke sige g(1,3*10^3)=-(1/6)*1,3*10^3+(59000/3) = 19450 døgn => 53 år??

Svar #5
13. april 2008 af eca123 (Slettet)

eller også er jeg gal på den?

Brugbart svar (1)

Svar #6
09. januar 2010 af jgmajk (Slettet)

HVordan kommer du fra de to opstillede ligninger og så frem til g(N) = -(1/6)*N + (59000/3)?


Brugbart svar (2)

Svar #7
09. januar 2010 af mathon

se

Vedhæftet fil:Mellemregninger_2.doc

Brugbart svar (1)

Svar #8
04. april 2010 af Esben112 (Slettet)

Er du gal jeg hader matematik, seriøst, se opgaven. hvem fanden vil nogensinde udtrykke sig på en så kompliceret og uforståelig måde?! DET er sku for latterligt -.-


Skriv et svar til: Bestemmelse af differentialligning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.