Fysik
Tyngdekraft, faldlov, acceleration
18. april 2008 af
Beent (Slettet)
Hej, jeg sidder lige og nørkler med et opgavesæt, hvor opgaven lyder:
Bærekablet til en elevator, der holder stille, går pludseligt i stykker. Efter 2,0 sekunders forløb træder elevatorens sikkerhedssystem i funktion, og over en strækning på 4,0 meter standses elevatoren.
a. hvor langt falder elevatoren inden sikkerhedssystemet træder i kraft?
b. hvor stor er farten da?
c. hvor stor er den gennemsnitlige acceleration under opbremsningen?
d. hvor lang tid går der, fra kablet går i stykker, til elevatoren holder stille igen?
e. hvor langt bevæger elevatoren sig i dette tidsrum?
Jeg er umiddelbart lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gribe opgaven an, da jeg ikke er det store matematiske geni - er klar over at jeg skal bruge Galileis faldlov til noget af det, samt nogle accelerationsformler, men ved ik helt hvordan jeg skal vende og dreje det hele :) Så håber der sidder en venlig sjæl derude, der er sej til sådan noget eller evt. kan henvise til en opgave eller en webside, der forklarer det bedre end vores fysikbog gør :)
Bærekablet til en elevator, der holder stille, går pludseligt i stykker. Efter 2,0 sekunders forløb træder elevatorens sikkerhedssystem i funktion, og over en strækning på 4,0 meter standses elevatoren.
a. hvor langt falder elevatoren inden sikkerhedssystemet træder i kraft?
b. hvor stor er farten da?
c. hvor stor er den gennemsnitlige acceleration under opbremsningen?
d. hvor lang tid går der, fra kablet går i stykker, til elevatoren holder stille igen?
e. hvor langt bevæger elevatoren sig i dette tidsrum?
Jeg er umiddelbart lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gribe opgaven an, da jeg ikke er det store matematiske geni - er klar over at jeg skal bruge Galileis faldlov til noget af det, samt nogle accelerationsformler, men ved ik helt hvordan jeg skal vende og dreje det hele :) Så håber der sidder en venlig sjæl derude, der er sej til sådan noget eller evt. kan henvise til en opgave eller en webside, der forklarer det bedre end vores fysikbog gør :)
Svar #1
19. april 2008 af Lurch (Slettet)
De formler der er i spil, er de grundlæggende kinematiske formler for en konstant accelereret bevægelse samt definitionen på acceleration
konstant accelereret bevægelse
s(t) = (1/2)*a*t^2 + v0*t + s0
her er a acc., t er tiden og v0 og s0 er henholdsvis start hastighed og start position. i dit tilfælde er begge disse 0.
Middelaccelerationen er givet ved
a = Delta.v/Delta.t
altså ændringen i hastighed over en vis tid.
husk at elevatoren jo starter med hastigheden 0 når den begynder at falde
konstant accelereret bevægelse
s(t) = (1/2)*a*t^2 + v0*t + s0
her er a acc., t er tiden og v0 og s0 er henholdsvis start hastighed og start position. i dit tilfælde er begge disse 0.
Middelaccelerationen er givet ved
a = Delta.v/Delta.t
altså ændringen i hastighed over en vis tid.
husk at elevatoren jo starter med hastigheden 0 når den begynder at falde
Svar #2
20. april 2008 af Beent (Slettet)
jeg siger mange tak for hjælpen, det hjalp stort sammen med en kammerats hjælp oveni :D
Skriv et svar til: Tyngdekraft, faldlov, acceleration
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
