Matematik
opgave uden hjælpemidler
20. april 2008 af
skjødt18 (Slettet)
Hej allesammen
Jeg håber i kan hjælpe mig med en opgave. det plejer at være kæresten der hjælper, men han er der ikke mere, så er lidt hjælpeløs..
opgaven lyder:
I et koordinatsystem er en parabel givet ved ligningen y=x^2-4x+p, hvor p er et tal.
Bestem de værdier af p, for hvilke parablen skærer linjen med ligningen y=2x+1 i to forskellige punkter.
er fuldstændig lost her.. den skal afleveres på onsdag d. 23.04.08 men kan godt lide at være i god tid.. Håber i vil hjælpe.. På forhånd mange tak
Mvh. Anna
Jeg håber i kan hjælpe mig med en opgave. det plejer at være kæresten der hjælper, men han er der ikke mere, så er lidt hjælpeløs..
opgaven lyder:
I et koordinatsystem er en parabel givet ved ligningen y=x^2-4x+p, hvor p er et tal.
Bestem de værdier af p, for hvilke parablen skærer linjen med ligningen y=2x+1 i to forskellige punkter.
er fuldstændig lost her.. den skal afleveres på onsdag d. 23.04.08 men kan godt lide at være i god tid.. Håber i vil hjælpe.. På forhånd mange tak
Mvh. Anna
Svar #1
20. april 2008 af Romulus (Slettet)
Ved skæring skal parablen og linjen være lig hinanden, deraf har du:
x^2-4x+p = 2x-1 <=> (du flytter over - samler det hele på én side..)
x^2-6x+1+1p= 0
Du har nu en andengradsligning, og den har netop to løsninger, når diskriminanten er større end 0, deraf har du:
d = b^2-4*a*c
d = (-6)^2-4*1*1p
(-6)^2-4*1*1p > 0 <=>
36-4p > 0 <=>
36 > 4p <=>
9 > p
Dermed har du løsningen - du kan evt. nu prøve at skitsere situationen.. skriv, hvis der er noget, du ikke forstår..
x^2-4x+p = 2x-1 <=> (du flytter over - samler det hele på én side..)
x^2-6x+1+1p= 0
Du har nu en andengradsligning, og den har netop to løsninger, når diskriminanten er større end 0, deraf har du:
d = b^2-4*a*c
d = (-6)^2-4*1*1p
(-6)^2-4*1*1p > 0 <=>
36-4p > 0 <=>
36 > 4p <=>
9 > p
Dermed har du løsningen - du kan evt. nu prøve at skitsere situationen.. skriv, hvis der er noget, du ikke forstår..
Svar #2
20. april 2008 af Isomorphician
- sæt udtrykkene for y lig hinanden
- isolér til ax^2 + bx + c = 0
- kig på hvad diskriminanten skal være for at der er to løsninger
- isolér til ax^2 + bx + c = 0
- kig på hvad diskriminanten skal være for at der er to løsninger
Svar #3
20. april 2008 af skjødt18 (Slettet)
tusind tak for hjælpen :D havde været i gang med det på den måde, men kunne bare ikk få det til at gå op..
Skriv et svar til: opgave uden hjælpemidler
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
