Matematik

Vækst

20. april 2008 af line skovgaard (Slettet)
En funktion f er bestemt ved f(x)= b*a^x . Grafen for f går gennem punkterne (2.20) og (4.80). Bestem tallene a og b.


Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2008 af Cecilie1989 (Slettet)

En ret linjes ligning udregnes ved formlen:
y=ax+b

For at udregne a, bruger jeg formlen hvor de to punkter (2,20) og (4,80) fremgår:
a=(y_2-y_1)/(x_2 ?-x?_1 )
a=(80-20)/(6-(-2))
a=60/8
a=7,5

Når jeg nu har udregnet hældningskoefficienten a, kan jeg udregne b, ved hjælp ét af de to punkter – i dette tilfælde vælger jeg (2,20):
y=7,5x+b
20=7,5*2+b
20=15+b
b=5

Den endelige ligning for linjen må altså være:
y=7,5x+5

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2011 af MadiJun (Slettet)

@Cecilie1989

 Ehm... Funktionen lyder:

f(x) = b*a^(x) - Altså IKKE en lineær linjes ligning!

Det ovenstående er altså ikke brugbart.. Jeg kan bare ikke huske hvordan man skulle regne den ud :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2011 af MadiJun (Slettet)

 Så fik jeg den (efter at have slået lidt op i min matematikbog)! :)

Funktionen lyder altså:

y = b*a^(x), som er en eksponential-funktion.

Denne kan man evt. udregne ved at opstille to ligninger med to ubekendte som gjort forneden:

"Tricket er at opstille en form for "to ligninger med to ubekendte". Du har to punkter på en kurve der beskriver f. Start med at sætte de to punkter ind i funktionen:

20 = b * a2

80 = b * a4

De to udtryk har sørme en fælles faktor, nemlig b. Deler du nu den nederste ligning med den øverste, fås følgende:

(80 / 20) = (b/b) * (a4/a2)

b/b er som bekendt et et-tal. a4/a2 = a4 - 2 = a2, simple potensregneregler. Du ved så at a2 = 4, og derfor må a = +/- 2. Dog kan den negative løsning forkastes, en eksponentialfunktion har som krav at a > 0

Sæt den fundne værdi ind i et af de to udtryk, jeg vælger den øverste.

20 = b * 22

Det fås, at b = 20/4 = 5. Så den endelige funktion bliver:

f(x) = 5 * 2x"


Skriv et svar til: Vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.