Matematik

Bestemmelse

24. april 2008 af sukkertrold-xD (Slettet)
Hejsa, en der driller :(

Tabellen viser den årlige olieproduktion i perioden 1.januar 1992 til 31 december 1998.

År efter 1992---0----1----2----3-----4-----5-----6
Olieproduktion-8256-9125-9724-10727-10788-12087-13367

Det oplyses, at den årlige danske olieproduktion(målt i mio.m^3) som funtion af tiden t(målt i år efter 1992)med tilnærmelse kan beskrives ved en funktion af typen.

f(t)=ba^t

1)Bestem konstanterne a og b?
Mit bud a= 8341,82 b=1,07833

2)Bestem fordoblingskonstanten f(t)?

3)Bestem hvor mange procent dette tal er lavere end den faktiske olieproduktion i 2004, som var 22612 mio. m^3?

I 2005 var olieproduktionen 3,2% lavere end året før.

4)Bestem en forskrift for den årlige olieproduktion som funktion af antal år efter 2004, når det antages, at den årlige olieproduktion fortsætter med at falde 3,2% pr.år

På forhånd mange tak :)

Svar #1
24. april 2008 af sukkertrold-xD (Slettet)

i tabellen skal tallen stå nedeunder hinanden altså, 0=8256 1=9125 2=9724 osv.

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. april 2008 af ibibib (Slettet)

1. Du har byttet om på a og b. (Måske bytter dit IT-værktøj om på a og b).

2. Benyt din sædvanlige formel.

3. Hvilket tal?

4. y=22612·0,968^x.

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2008 af mathon

b = 8341,82 a = 1,07833 da a og b på TI-89 står omvendt af dansk traditioner


f(t) = 8341,82*1,07833^t

T2 = ln(2)/ln(a) = ln(2)/ln(1,07833) = 9,2 (år efter 1992 dvs. i år 2002)


f(9,2) = 16694,6

16694,6/22612 = 0,7383 = 1,0000 - 0,2617 = 100,00% - 26,17%
dvs.
26,2% lavere



g(t) = 22612*(1-0,032)^t

g(t) = 22612*0,968^t

Svar #4
24. april 2008 af sukkertrold-xD (Slettet)

Så a er 1,07833 og b er 8341,82

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2008 af ibibib (Slettet)

ja

Svar #6
24. april 2008 af sukkertrold-xD (Slettet)

#3 tusinde gange tak. :)hvorfor bruger du g(t) til sidst og ikke f(t)?

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2008 af ibibib (Slettet)

De skal jo ikke hedde det samme...

Svar #8
24. april 2008 af sukkertrold-xD (Slettet)

Okay, super :)Mange tak

Skriv et svar til: Bestemmelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.