Dansk

Kommunikationsmodellen (hurtigst muligt)

26. april 2008 af Bullemusen (Slettet)
Jeg skal analysere en artikel, som jeg bl.a skal sætte i kommunikationsmodellen, men de papirer jeg har om selve kommunikationsmodellen kan slet ikke hjælpe mig. Er der nogen der kan forklare mig ngoet om den?

Jeg vil gerne hvis nogen kan hjælpe mig, hurtigst muligt.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2008 af Shais (Slettet)

Der er noget der hedder grøn, gul og rød kommunikation. Jeg ved ikke, om det er det du mener? Jeg har vist aldrig selv kaldt det en model, hellere...

Men det går ud på, at grøn-kommunikation, er hvor der sker en god kommunikation, hvor de implicerede parten kan forstå hinanden.

GUL-kommunikation = parterne kan stadig forstå hinanden, sådan nogenlunde, det væsentligste. Men der er noget der misforstås dvs. nogle barrier = vanskelig kommunikation.


RØD-kommukation = så er den hel gal og de implicerede er på afveje med hensyn til at forstå hinanden. De kan ikke kómmunikere med hinanden, fordi forudsætningerne herfor ikke er udfyldt. Det kan fx være, at de ikke kan tale samme sprog, baggrung, opfattelse el. lign. som kan være en klar barriere for forståelsen af "udvekslingen" mel. de to.

------------

DER ER OGSÅ npget der hedder tovejskommunikation. Det er hvor afsender og modtager kan kommunikere med hinanden fx vha. telefonen eller chat.

Envejskommunikation derimod, er, hvor kun afsender kan komme ud med sit budskab, men ikke kan få noget feedback. Altså kan modtager ikke svare på afsenders budskab, så de kan starte en samtale.

Håber det hjalp dig lidt med hvad jeg lige havde under ærmet fra mine erfaringer fra dansk-undervisningen...

Svar #2
26. april 2008 af Bullemusen (Slettet)

Det er den sidste af dem, den med tovejs- og envejs. Og ja, det kan bestemt hjælpe, det var lgie det jeg havde brug for :)

Tusind tak.

Svar #3
26. april 2008 af Bullemusen (Slettet)

Det er den sidste af dem, den med tovejs- og envejs. Og ja, det kan bestemt hjælpe, det var lgie det jeg havde brug for :)

Tusind tak.

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Kommunikationsmodellen består i sin grund form af følgende enkle beskrivelse af enhver kommunikation:

Afsender => budskab => modtager

KOMMUNIKATIONSKANALEN
Budskabet bliver transmitteret i en kanal: Det kan være, vi bare taler sammen i samme rum, det kan være vi skriver et brev og sender med postvæsenet, det kan være vi sender en email eller - som her: en forumpost, det kan være vi udsender en radioudsendelse, det kan være, vi taler i en telefon, det kan være, vi skriver en artikel i enavis osv. Der er rigtig mange kommunikationskanaler.

KOMMUNIKATION ER EN PROCES
Kommunikation er en proces mellem afsender og modtager.

AFSENDER
Afsenderen har til hensigt at formulere et budskab, som skal videregives via den valgte kommunikationskanal.

MODTAGER
Det er imidlertid modtagerens "modtageforhold", som er bestemmende for, hvordan budskabet opfattes, og hvordan modtager reagerer på de modtagne informationer.

Derfor er det så svært at snakke sammen - man risikerer altid, at modtageren ikke forstår, hvad man EGENTLIG vil sige.

Journalister er nogen af dem, der beskæftiger sig meget me kommunikationsmodellen. Og spindoktorer samt andre reklamefolk :)
De er naturligvis meget interesseret i, hvorledes man får budskabet frem til den rette modtager? Hvilken kanal skal de vælge? Hvordan skal budskabet formuleres, så den modtager, de henvender sig til, forstår budskabet?

Det er klart, at det offentlige også må overveje, hvordan de bedst formulerer sig, så borgerne forstår det.

Her er et link til en side, som Undervisningsministeriet har lavet om kommunikationsmodellen: http://pub.uvm.dk/1998/grundfag_it/8.htm
Mvh
Ms Nielsen



Hvis du har "Litteraturhåndbogen", så prøv lige at se efter, om der ikke er en lille artikel om kommunikationsmodellen i den del, der hedder "Litteraturleksikon"?

Jeg har ikke Litteraturhåndbogen her, så jeg kan ikke se efter :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. december 2008 af Mikkel H. (Slettet)

Du kan se dette link, http://intranet.odensekatedralskole.dk/~co/analysemodel%20sagprosa.htm , som beskriver kommunikationsmodellen ;)


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2010 af reem123 (Slettet)

Du skal udfylde den sidste rubrik med danskfaglige begreber – fx mindmap, idélandskaber osv.
 

Danskfaglige begreber tjekspørgsmål
Mindmap
Ídelandskab
?
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2019 af Dagensdk (Slettet)

Slettet

Skriv et svar til: Kommunikationsmodellen (hurtigst muligt)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.