Matematik

differentiering på TI89

04. maj 2008 af SIE2 (Slettet)
Er der nogen som kan fortæle mig hvordan man differientere følgende funktion på TI´eren
f(x)=226e^-0,157(x-11)

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

F3 -> differentiate

d(226e^(-0,157(x-11)),x)

Svar #2
04. maj 2008 af SIE2 (Slettet)

okay tak for hjælpen men så giver mit resultat bare ingen mening, da opgaven gør ud på at bestemme tallet for f´(15) eftersom funktionen beskriver trykket i stratosfæren, da dette vil give minus og det kan det vel ikke være

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2008 af ibibib (Slettet)

Der er forskel på f(15) og f '(15).


Svar #4
04. maj 2008 af SIE2 (Slettet)

ja og mener f´(15)

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

#4 f'(15) er tangentens hældning i x-værdien 15. Tangenten er negativ, derfor får du et negativt tal.

Brugbart svar (0)

Svar #6
04. maj 2008 af mathon

f(x) = 226*e^(-0,157(x-11)) altså en aftagende funktion, dvs. aftagende med højden

df/dx = f'(x) = 226*e^(-0,157(x-11))*(-0,157) = -35,482*e^(-0,157(x-11))
hvor
f'(xo) betyder trykændringen pr. km højdeændring i højden xo>11 km

da f(x) er aftagende, bliver df<0
og dermed
df/dx = f'(x)<0 i overensstemmelse med fortegnet for -35,482*e^(-0,157(x-11)) (= -199,542*0,854704^x på TI-89)

f'(15) er således trykændringen pr. km højdeændring i højden 15 km

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. maj 2008 af mathon

...så f'(15) SKAL være negativ...

Svar #8
04. maj 2008 af SIE2 (Slettet)

er ikke helt med på det sidste, betyder det at resultatet er 199,542*0,854704^x eller skal man sætte 15 ind på x´s plads i denne formel?

Brugbart svar (0)

Svar #9
04. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

#8 Så skal du sætte 15 ind på x's plads, ja, hvor du gerne skulle få et negativt tal.

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. maj 2008 af mathon

f'(15) = -35,482*e^(-0,157(15-11)) = -18,9353

eller

f'(15) = -199,542*0,854704^15 = -18,9353


Svar #11
04. maj 2008 af SIE2 (Slettet)

okay sådan havde jeg nemlig også gjort først, men blev i tvivl da det gav et negativt tal, men tak for hjælpen mathon

Skriv et svar til: differentiering på TI89

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.