Fysik

FYSIK HJÆLP

11. september 2004 af Christina2004 (Slettet)
Hvis en mikrofon anbringes i nærheden af en kraftigt reflekterende overflade, fx et gulv, en rude eller et bord, kan det ske, at mikrofonen ikke bare modtager et, men to signaler fra en bestemt lydkilde. Først modtager mikrofonen den direkte lyd, og lidt senere kommer den lyd, som er reflekteret fra overfladen og derfor har gennemløbet en længere vejstrækning.

Det reflekterende signal gennemløber en vejlængde, der er 10 cm længere end det direkte signal.

a) hvor meget forsinkes det reflekterede signal?

Afhængig af bølgelængden kan der opstå konstruktiv eller destruktiv interferens mellem det direkte og det reflekterede lydsignal.

b) bestem den laveste frekvens, der giver destruktiv interferens.

Kan i ikke hjælpe mig da jeg ikke ved hvilket formel jeg skal bruge i a og b.

Jeg håber på at i kan hjælpe mig med opgaven fordi jeg kan slet ikke forstå opgaven!!
På forhånd tak

ps. opgaven er fra " Fysikopgaver oblikatorisk niveau HF-tilvalg".

Brugbart svar (2)

Svar #1
11. september 2004 af riquelme (Slettet)

a) Lyden bevæger sig med 0.10 m med hastighed 340 m/s => t = ?

b) Destruktiv interferens forekommer når en bølgedal falder sammen med en bølgetop. Det sker hvis forskellen i afstand (de 10 cm) f.eks. er en halv bølgelængde (generelt skal forskellen være et ulige antal _halve_ bølgelængder). Formlen du skal bruge er altså:

n*lambda/2 = 0.10 m

Hvis du sætter n = 1 får du den største bølgelængde (lambda), hvilket svarer til den laveste frekvens (husk, at f = v/lambda)

Svar #2
11. september 2004 af Christina2004 (Slettet)

Jeg ved det lyder lidt underligt men skal man gange 0,10m med 340m/s for at for tiden

og b) forstår jeg stadig væk ikke!!!

Brugbart svar (2)

Svar #3
11. september 2004 af riquelme (Slettet)

a) nej, t = (0.10 m) / (340 m/s) - prøv at tænk lidt over det...

b) du er nok nød til at læse lidt mere på det - spørg evt. din lærer.. jeg får resultatet til f = 1700 Hz - det kan du evt. bruge som et tjek

Brugbart svar (2)

Svar #4
30. september 2004 af Ole_chr (Slettet)

Hvordan bestemmer man den laveste frekvens der giver konstruktiv interferens i den viste opstilling???

Brugbart svar (2)

Svar #5
30. september 2004 af Ole_chr (Slettet)

Ingen som har fysik?

Brugbart svar (2)

Svar #6
01. oktober 2004 af Ole_chr (Slettet)

nå ik

Brugbart svar (2)

Svar #7
01. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

formlerne står jo i bøgerne.
konstruktiv interferens:
RP-RQ = n*lamda
har er n ordenen, og p og q, de to bølgecentre, r er din mic

destruktiv interferens:
sp-sq = (n-1/2)*lamda
s er din mic


husk,
lamda=v/f

Skriv et svar til: FYSIK HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.