Fysik
Hvorfor 3 atomer for at absorbere infrarød?
19. maj 2008 af
Johnny5 (Slettet)
hej
I forbindelse med drivhuseffekten læste jeg at drivhusgasser skal have tre eller flere atomer pr. molekyle for at kunne absorbere infrarød stråling. Hvorfor det ?
Håber at der sidder nogle kloghoveder, som gider svare på det :)
På forhånd tak
I forbindelse med drivhuseffekten læste jeg at drivhusgasser skal have tre eller flere atomer pr. molekyle for at kunne absorbere infrarød stråling. Hvorfor det ?
Håber at der sidder nogle kloghoveder, som gider svare på det :)
På forhånd tak
Svar #1
20. maj 2008 af Riemann
Drivhuseffekten går ud på at molekyler i atmosfæren absorberer infrarød stråling (=IR-stråling)og sender det tilbage mod jorden.
For at et molekyle giver et bidrag til drivhuseffekten skal molekylerne kunne absorbere IR-stråling. Dette kan atomer som H_2, O_2 og N_2 ikke.
Molekyler og atomer kan typisk absorbere stråling i bølgelængder af samme størrelsesorden som de bølgelængder de udsender lys med. For at finde molekyler der kan bidrage med drivhuseffekt skal man altså finde molelyler, der udsender IR-lys.
Sådanne molekyler er eksempelvis H_2O, O_3 og CO_2. Disse molekyler kan absorbere IR-stråling, fordi de atomerne i molekylet kan "viberere". Når "vibrationsniveau-tilstandene" ændres giver dette molekyler en ekstra energi tilsvarene en IR-fotons energi.
Så konklusionen er at disse molekyler kan absorbere IR-lys fordi atomerne kan vibrere i forhold til hinanden...
Se evt. mere her: http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect#Greenhouse_gases
For at et molekyle giver et bidrag til drivhuseffekten skal molekylerne kunne absorbere IR-stråling. Dette kan atomer som H_2, O_2 og N_2 ikke.
Molekyler og atomer kan typisk absorbere stråling i bølgelængder af samme størrelsesorden som de bølgelængder de udsender lys med. For at finde molekyler der kan bidrage med drivhuseffekt skal man altså finde molelyler, der udsender IR-lys.
Sådanne molekyler er eksempelvis H_2O, O_3 og CO_2. Disse molekyler kan absorbere IR-stråling, fordi de atomerne i molekylet kan "viberere". Når "vibrationsniveau-tilstandene" ændres giver dette molekyler en ekstra energi tilsvarene en IR-fotons energi.
Så konklusionen er at disse molekyler kan absorbere IR-lys fordi atomerne kan vibrere i forhold til hinanden...
Se evt. mere her: http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect#Greenhouse_gases
Svar #2
20. maj 2008 af Larsendrengen (Slettet)
For at der skal ske absorption, skal der ske en ændring af molekylets dipolmoment. For de homonucleare diatomige molekyler som H2, O2, Cl2 osv, så besidder disse molekyler intet permanent dipolmoment, men der kan heller ikke dannes et transient dipolmoment ved strækning af bindingen.
For CO2 vedkommende, så er det linært, har intet permanent dipolmoment, men ved at lave forskellige asymmetiske stræk af C=O, eller bøjninger, så vil molekylet antage forskellige strukturer som har et dipolmoment => nu kan de absorbere IR.
For CO2 vedkommende, så er det linært, har intet permanent dipolmoment, men ved at lave forskellige asymmetiske stræk af C=O, eller bøjninger, så vil molekylet antage forskellige strukturer som har et dipolmoment => nu kan de absorbere IR.
Skriv et svar til: Hvorfor 3 atomer for at absorbere infrarød?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
