Fysik
Hjælp til forskellige fysikopgaver
20. maj 2008 af
-Sara- (Slettet)
Hey yo folkens
Jeg har tre opgaver, som jeg ønsker hjælp til!
1) Elbil
En batteridrevet elbil kører på en vandret vej. Spændingsfaldet over dens motor er 36V. Grafen ( http://fys.dk/opgaver/Bilag/E4.pdf ) viser sammenhængen mellem motorens eftekt P og bilens fart v.
Jeg har så løst både opgave a) Bestem strømstyrken gennem motoren, når bilen kører med 40 km/t. og b) Hvor meget energi kan bilens batteri afgive (Hertil får vi ekstra oplysningen, at når bilens batteri er fuldt opladet, kan bilen køre med 40 km/t i to timer, før batteriet er tømt for energi).
Men jeg kan ikke c'eren! Hvordan løser man: c) Hvor langt kan bilen køre med farten 50 km/t på en fuld opladning?
2) Solcelles nyttevirkning
For en solcelle er esammenhængen mellem spændingsfaldet U over solcellen og strømstyrken I gennem den givet ved I = a - B*(e^(y*U)-1), hvor a = 0,180 A, b = 1,47 nA og y = 40 V^(-1)
Når solcellen forbindes til en resistor er spændingsfaldet over solcellen 45 V
Jeg har så regnet både a) Beregn resistorens resistans og b ) solcellens nyttevirkning, når man ved, at arealet af solcellen = 16,8*10^-3 m^2 og I = 870 W/m^2
Men hvordan løser man c) Beregn den største effekt fra solcellen ved den givne belysning. Hvor stor er resistorens resistans i denne situation?
Når man ved, at resistoren i kredsløbet er udskiftet med en variabel resistans. Den nyttiggjorte effekt fra solcellen ved den givne belysning afhænger af resistansen af den variable resistor i kredsløbet.
3) En tynd tråd
I et eksperiment undersøges, hvor langt tid det varer, før en konstantantråd brænder over. Konstantantråden har resistansen 0,30 ohm og anbringes mellem punkterne X og Y i det viste kredsløb. Spændingsfaldet over spændingskilden i kredsløbet er 100 V i hele forsøget. Man kan regulere strømstyrken i kredsløbet ved at ændre på resistansen R af den variable resistor.
Jeg har så beregnet a ) Beregn størrelsen af resistansen R, når strømstyrken i kredsløbet er 3,00 A
Men hvordan beregner man b) Beregn hvor langt tid der går, inden konstantantråden brænder over. Gør herunder rede for de relevante antagelser.
Når vi ved, at der sendes en strømstyrke på 6,0 A gennem konstantantråden, som til at begynde med har temperaturen 20 C. KOnstantantråden brænder over i det øjeblik, dens temperatur når smeltepunktet.
Det var et langt indlæg, men jeg håber, I kan hjælpe!
Jeg har tre opgaver, som jeg ønsker hjælp til!
1) Elbil
En batteridrevet elbil kører på en vandret vej. Spændingsfaldet over dens motor er 36V. Grafen ( http://fys.dk/opgaver/Bilag/E4.pdf ) viser sammenhængen mellem motorens eftekt P og bilens fart v.
Jeg har så løst både opgave a) Bestem strømstyrken gennem motoren, når bilen kører med 40 km/t. og b) Hvor meget energi kan bilens batteri afgive (Hertil får vi ekstra oplysningen, at når bilens batteri er fuldt opladet, kan bilen køre med 40 km/t i to timer, før batteriet er tømt for energi).
Men jeg kan ikke c'eren! Hvordan løser man: c) Hvor langt kan bilen køre med farten 50 km/t på en fuld opladning?
2) Solcelles nyttevirkning
For en solcelle er esammenhængen mellem spændingsfaldet U over solcellen og strømstyrken I gennem den givet ved I = a - B*(e^(y*U)-1), hvor a = 0,180 A, b = 1,47 nA og y = 40 V^(-1)
Når solcellen forbindes til en resistor er spændingsfaldet over solcellen 45 V
Jeg har så regnet både a) Beregn resistorens resistans og b ) solcellens nyttevirkning, når man ved, at arealet af solcellen = 16,8*10^-3 m^2 og I = 870 W/m^2
Men hvordan løser man c) Beregn den største effekt fra solcellen ved den givne belysning. Hvor stor er resistorens resistans i denne situation?
Når man ved, at resistoren i kredsløbet er udskiftet med en variabel resistans. Den nyttiggjorte effekt fra solcellen ved den givne belysning afhænger af resistansen af den variable resistor i kredsløbet.
3) En tynd tråd
I et eksperiment undersøges, hvor langt tid det varer, før en konstantantråd brænder over. Konstantantråden har resistansen 0,30 ohm og anbringes mellem punkterne X og Y i det viste kredsløb. Spændingsfaldet over spændingskilden i kredsløbet er 100 V i hele forsøget. Man kan regulere strømstyrken i kredsløbet ved at ændre på resistansen R af den variable resistor.
Jeg har så beregnet a ) Beregn størrelsen af resistansen R, når strømstyrken i kredsløbet er 3,00 A
Men hvordan beregner man b) Beregn hvor langt tid der går, inden konstantantråden brænder over. Gør herunder rede for de relevante antagelser.
Når vi ved, at der sendes en strømstyrke på 6,0 A gennem konstantantråden, som til at begynde med har temperaturen 20 C. KOnstantantråden brænder over i det øjeblik, dens temperatur når smeltepunktet.
Det var et langt indlæg, men jeg håber, I kan hjælpe!
Svar #1
20. maj 2008 af peter lind
Slå op på din kurve for at se hvad effekten P40 er ved 40 km/timen. Energien i batteriet er så P40*2 timer.
Find dernæst effekten ved P50 ved 50 km/t. Hvis man ser bort fra energitab i batteriet må der så gælde for tiden t ved 50km/timen P40*2timer=P50*t
Find dernæst effekten ved P50 ved 50 km/t. Hvis man ser bort fra energitab i batteriet må der så gælde for tiden t ved 50km/timen P40*2timer=P50*t
Svar #2
20. maj 2008 af h0ps (Slettet)
Men nu har du beregnet, hvor langt tid - går opgaven ikke ud på at finde strækningen (hvor langt?).
Og er energitabet ikke for stort til, at man kan se bort fra det?
Og er energitabet ikke for stort til, at man kan se bort fra det?
Svar #3
21. maj 2008 af Xif3r (Slettet)
3b: Find massen af tråden (antag længde og tværsnitsareal og find densitet i databogen (8,9 g/cm^3)), find temperaturtilvæksten og nu kan du finde energien der skal til få for tråden brænder over. (Q=mcT).
Du kan nu regne tiden ved at indsætte i formlen: P=I*R^2 <=> E=I*R^2*T
/ Sune k
Du kan nu regne tiden ved at indsætte i formlen: P=I*R^2 <=> E=I*R^2*T
/ Sune k
Skriv et svar til: Hjælp til forskellige fysikopgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
