Matematik

Ventet i 18 måneder

26. maj 2008 af DeciMat (Slettet)
Jeg har arbejdet med følgende problem for at finde en ligning.

Gregorianske kalender viser nu 2008, men muslimske kalender viser 1429.
Da den muslimske kalender går efter månens faser og er 11 dage kortere. Dvs. på et tidspunkt må begge kalendere skrive samme dato. Muslimske kalender skriver 1429 den 10 januar.

Hvornår skriver vi samme dato?

Tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2008 af tipo (Slettet)

Aldrig

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2008 af susna (Slettet)

Du kan spørge astronomerne på Tycho Brahe Planetariet.
http://www.tycho.dk/article/view/74/
De har forstand på sådan noget og er flinke til at svare hurtigt

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2008 af Rochester (Slettet)

En funktionsforskrift for den gregorianske kalender:

y = x + 2008 (x er år efter 2008)

mens en funktion for den muslimske kalender bør være:

y = x(365.25 + 11)/365.25 + 1429

...hvis ikke jeg har overset noget dumt. Men herefter skal man blot finde skæringspunktet mellem linjerne, for at finde antallet af år efter 2008. En specifik dato i årstallet, vil dog være alt for svært at approximere.

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2008 af Danielras (Slettet)

Vil mene det bør være:

y = x + 2008

og

y = (365.25x/(365.25-11)) + 1429

Hvor 365.25/(365.25-11) er antallet af muslimske år som går på et gregoriansk år.

For at få det mere præcist kan man bruge et snit for de muslimske år også (se f.eks. http://www.webexhibits.org/calendars/calendar-islamic.html ):


y = (365.25x/354.37) + 1429

Løser man disse fås:

x = 18858.47716

Hvilket giver årstallet:

18858.47716 + 2008 = 20866.47716

Ifølge wikipedia overhaler den muslimske kalender den gregorianske kalender i år 20874, men det er nok baseret på en mere nøjagtig udregning. Du kan selv prøve at variere decimalerne på årslængderne og se hvor meget en lille ændring betyder for det endelige resultat.

Som #3 siger vil det være en temmelig tidskrævende opgave at finde den nøjagtige dato, og det vil kræve at man sætter sig ind i skudårsprincipperne for hver af kalenderne.

Svar #5
27. maj 2008 af DeciMat (Slettet)

Tusind tak.
Nu har jeg både løsningen og svaret på hvorfor jeg ikke kunne ramme rigtigt.

Skriv et svar til: Ventet i 18 måneder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.