Dansk
Definition af sience fiction
29. maj 2008 af
Deseado (Slettet)
Jeg skal bruge en pålidelig og præcis definition på sience fiction genren. Jeg har prøvet at slå op i et leksikon men der findes ordet ikke.
Hvor kan jeg ellers søge?
Hvor kan jeg ellers søge?
Svar #1
29. maj 2008 af o1-studie (Slettet)
Science fiction
Science fiction adskiller sig fra fantasygenren, der ofte foregår i en anden verden stikmodsat vores egen. Science fiction udfolder sig ikke i en anden verden, men snarere et andet univers, som nok er uvirkeligt, men godt kunne tænkes at være virkeligt, realistisk. Alligevel virker disse universer mærkværdige, hvilket fremmes ved brug af et eller flere elementer, kaldet novumer, som udtrykker afvigelsen fra virkeligheden. Denne afvigelse omhandler ofte fx raketter, rumrejser eller computerverdner.
• Hård/blød science fiction: Hård science fiction er teknisk-naturvidenskabeligt inspirerede science fiction, som gør brug af alle mulige opfindelser eller videnskabelige teorier til inspiration til fortællingerne. Blød science fiction rummer derimod psykologiske problemstillinger og æstetiske teknikker. Hård og blød science fiction er ikke undergenrer, men poler i et spektrum, som bruges til at ordne science fiction tekster.
• Utopi/Dystopi: Ordets græske oprindelse, utopi, kommer af u =ikke og topi = sted – ikke-eksisterende sted. Begrebet bruges sædvanligvis i sammenhængen om "det perfekte", ofte i politik - utopisk er således et grundlæggende positivt begreb. Det bruges ofte også til at forstå ordets betydning, om et samfund der er fuldkommen perfekt. Endvidere bruges begrebet nedsættende ”hans ideer er utopiske” – ugennemtænkte og naive ideer. Dette ord har også græsk oprindelse, dystopi, og kommer af dys = dårlig og topi = sted, - dvs. dårligt eller forkert sted. Dystopisk er den værste af alle verdner/samfund, som af forskellige grunde er uønsket. Her kan man også sætte dem i sammenligning til Himlen og Helvede, hvor utopier Himlen og dystopi er Helvede.
• Alternate history: Denne undergenre har fået sin opblomstring inden for de sidste par år. Fortællingerne tager udgangspunkt i historiske begivenheder, hvor man bevarer den centrale handling men kigger på konsekvenserne af resultatet. Typisk for alternate history er at man ser på hvad der var sket hvis tyskerne havde vundet 2. verdenskrig. Det centrale her er at krigen stadig foregik men at resultatet blev anderledes. Inden for de seneste par år er faghistoriker begyndt at udforske i området, men de kalder det kontrafaktuel historieskrivning.
• Cyberpunk: Cyberpunk repræsenterer en fremtidsverden, der domineres af store internationale firmaer. En verden, der er ved at drukne i information, hvor mennesket er blevet ét med teknologien, og som er i stand til at håndtere cyberspace hvori man får fornemmelsen af fysisk at bevæge sig rundt i det store computernetværk. Beskrivelsen af cyberspace er central for The Matrix.
• Space opera er storslåede fortællinger, der foregår med rummet som kulisse, ofte med intergalaktiske imperier, der fødes og dør. Ordet har dog også en vis negativ klang og bruges af nogle til at betegne al science fiction, der ikke er idebaseret. Navnet er afledet af "soap opera", navnet på de endeløse, lavkulturelle tv-serier der oprindeligt blev sponsoreret af sæbefabrikanter. Eksempel: Dan Simmons: Hyperion.
Håber, at det kan bruges
Science fiction adskiller sig fra fantasygenren, der ofte foregår i en anden verden stikmodsat vores egen. Science fiction udfolder sig ikke i en anden verden, men snarere et andet univers, som nok er uvirkeligt, men godt kunne tænkes at være virkeligt, realistisk. Alligevel virker disse universer mærkværdige, hvilket fremmes ved brug af et eller flere elementer, kaldet novumer, som udtrykker afvigelsen fra virkeligheden. Denne afvigelse omhandler ofte fx raketter, rumrejser eller computerverdner.
• Hård/blød science fiction: Hård science fiction er teknisk-naturvidenskabeligt inspirerede science fiction, som gør brug af alle mulige opfindelser eller videnskabelige teorier til inspiration til fortællingerne. Blød science fiction rummer derimod psykologiske problemstillinger og æstetiske teknikker. Hård og blød science fiction er ikke undergenrer, men poler i et spektrum, som bruges til at ordne science fiction tekster.
• Utopi/Dystopi: Ordets græske oprindelse, utopi, kommer af u =ikke og topi = sted – ikke-eksisterende sted. Begrebet bruges sædvanligvis i sammenhængen om "det perfekte", ofte i politik - utopisk er således et grundlæggende positivt begreb. Det bruges ofte også til at forstå ordets betydning, om et samfund der er fuldkommen perfekt. Endvidere bruges begrebet nedsættende ”hans ideer er utopiske” – ugennemtænkte og naive ideer. Dette ord har også græsk oprindelse, dystopi, og kommer af dys = dårlig og topi = sted, - dvs. dårligt eller forkert sted. Dystopisk er den værste af alle verdner/samfund, som af forskellige grunde er uønsket. Her kan man også sætte dem i sammenligning til Himlen og Helvede, hvor utopier Himlen og dystopi er Helvede.
• Alternate history: Denne undergenre har fået sin opblomstring inden for de sidste par år. Fortællingerne tager udgangspunkt i historiske begivenheder, hvor man bevarer den centrale handling men kigger på konsekvenserne af resultatet. Typisk for alternate history er at man ser på hvad der var sket hvis tyskerne havde vundet 2. verdenskrig. Det centrale her er at krigen stadig foregik men at resultatet blev anderledes. Inden for de seneste par år er faghistoriker begyndt at udforske i området, men de kalder det kontrafaktuel historieskrivning.
• Cyberpunk: Cyberpunk repræsenterer en fremtidsverden, der domineres af store internationale firmaer. En verden, der er ved at drukne i information, hvor mennesket er blevet ét med teknologien, og som er i stand til at håndtere cyberspace hvori man får fornemmelsen af fysisk at bevæge sig rundt i det store computernetværk. Beskrivelsen af cyberspace er central for The Matrix.
• Space opera er storslåede fortællinger, der foregår med rummet som kulisse, ofte med intergalaktiske imperier, der fødes og dør. Ordet har dog også en vis negativ klang og bruges af nogle til at betegne al science fiction, der ikke er idebaseret. Navnet er afledet af "soap opera", navnet på de endeløse, lavkulturelle tv-serier der oprindeligt blev sponsoreret af sæbefabrikanter. Eksempel: Dan Simmons: Hyperion.
Håber, at det kan bruges
Skriv et svar til: Definition af sience fiction
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
