Matematik
Eksamen - proportionalitet, pythagoras osv..
02. juni 2008 af
LouiseHaack (Slettet)
Hej alle sammen:)
Jeg er 1.g'er og har min første eksamen på fredag - det gælder mundtligt matematik. Jeg har fået de spørgsmål jeg kan trække udleveret på forhånd og sidder nu og arbejder med dem..
Jeg har dog svært ved at fylde nogle af dem ud..
1. Variabelsammenhænge og vækst:
Forklar hvad man forstår ved proportionalitet og omvendt proportionalitet.
Gør rede for en matematisk model hvor der indgår omvendt proportionalitet.
** Disse to ting har jeg gjort, men der er ikke stof til at jeg kan snakke om det i et kvarter - jeg prøver derfor at perspektivere ligefrem proportionalitet med lineære funktioner - er dette muligt? Hvis ja, hvordan??
Jeg er 1.g'er og har min første eksamen på fredag - det gælder mundtligt matematik. Jeg har fået de spørgsmål jeg kan trække udleveret på forhånd og sidder nu og arbejder med dem..
Jeg har dog svært ved at fylde nogle af dem ud..
1. Variabelsammenhænge og vækst:
Forklar hvad man forstår ved proportionalitet og omvendt proportionalitet.
Gør rede for en matematisk model hvor der indgår omvendt proportionalitet.
** Disse to ting har jeg gjort, men der er ikke stof til at jeg kan snakke om det i et kvarter - jeg prøver derfor at perspektivere ligefrem proportionalitet med lineære funktioner - er dette muligt? Hvis ja, hvordan??
Svar #1
02. juni 2008 af mathon
ligefrem proportionalitet:
to størrelser, x og y, er (ligefrem) proportionale,
hvis
når den ene bliver n gange større
så bliver
den anden OGSÅ n gange større
dvs.
y/x = yo/xo = (n*yo)/(n*xo) = k
eller
y = k*x, hvis graf er en ret linje gennem (0,0) uanset k's fortegn
hvor
k er proportionalitetskonstanten.
omvendt proportionalitet:
to størrelser, x og y, er omvendt proportionale,
hvis
når den ene bliver n gange større
så bliver
den anden n gange MINDRE
dvs.
y*x = yo*xo = (n*yo)*((1/n)*xo) = k
eller
y*x = k og dermed
y = k/x (x=/0), hvis graf er en ligesidet hyperbel
med
1) hyperbelgrenene i 1. og 3. kvadrant, hvis k>0
2) hyperbelgrenene i 2. og 4. kvadrant, hvis k<0
hvor
k er proportionalitetskonstanten.
to størrelser, x og y, er (ligefrem) proportionale,
hvis
når den ene bliver n gange større
så bliver
den anden OGSÅ n gange større
dvs.
y/x = yo/xo = (n*yo)/(n*xo) = k
eller
y = k*x, hvis graf er en ret linje gennem (0,0) uanset k's fortegn
hvor
k er proportionalitetskonstanten.
omvendt proportionalitet:
to størrelser, x og y, er omvendt proportionale,
hvis
når den ene bliver n gange større
så bliver
den anden n gange MINDRE
dvs.
y*x = yo*xo = (n*yo)*((1/n)*xo) = k
eller
y*x = k og dermed
y = k/x (x=/0), hvis graf er en ligesidet hyperbel
med
1) hyperbelgrenene i 1. og 3. kvadrant, hvis k>0
2) hyperbelgrenene i 2. og 4. kvadrant, hvis k<0
hvor
k er proportionalitetskonstanten.
Svar #2
03. juni 2008 af LouiseHaack (Slettet)
Mange tak - men det var ikke svar på mit spørgsmål er jeg bange for? :)
Skriv et svar til: Eksamen - proportionalitet, pythagoras osv..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
