Matematik
lineær/ekspo/potens funktioner
05. juni 2008 af
Peaco (Slettet)
Hej!
Jeg er MEGET i tvivl om måden man regner disse funktioner (uden brug af hjælpemidler) - det går bare ikke ind i hovedet.
Håber nogle kan tjekke den og fortælle mig hvor det evt. Går galt når der er fejl.
Lineær funktion: f(5)=4 , f(10)=6
10a + b = 6
5a + b =4
(b’erne går ud med hinanden, vi trækker 10-5 og 6-4 og får):
5a = 2
<=> 2/5 =
a = 0,4
(b finder vi, ved at sige):
5 + b =4 <=> b = 4-5
B =-1
Ekspotentiel: f(2)=90 , f(4)=810
B * a^4 = 820
B * a^2 = 90
(b’erne går ud med hinanden, og vi divider a^4 med a^2 og 820-90 og får):
a^2 = 9
a = 9/2 = 4,5
(b finder vi ved at sige):
B * 2 = 90
B = 90/2 =45
Potensfunktion: f(3)=4 , f(5)=100
B * a^5 = 100
B * a^3 = 4
(b’erne går ud med hinanden, og vi trækker a^5 fra a^3 og divider 100/4 og får):
a^2 = 25
a = 25/2 = 12,5
b = 4
Jeg er MEGET i tvivl om måden man regner disse funktioner (uden brug af hjælpemidler) - det går bare ikke ind i hovedet.
Håber nogle kan tjekke den og fortælle mig hvor det evt. Går galt når der er fejl.
Lineær funktion: f(5)=4 , f(10)=6
10a + b = 6
5a + b =4
(b’erne går ud med hinanden, vi trækker 10-5 og 6-4 og får):
5a = 2
<=> 2/5 =
a = 0,4
(b finder vi, ved at sige):
5 + b =4 <=> b = 4-5
B =-1
Ekspotentiel: f(2)=90 , f(4)=810
B * a^4 = 820
B * a^2 = 90
(b’erne går ud med hinanden, og vi divider a^4 med a^2 og 820-90 og får):
a^2 = 9
a = 9/2 = 4,5
(b finder vi ved at sige):
B * 2 = 90
B = 90/2 =45
Potensfunktion: f(3)=4 , f(5)=100
B * a^5 = 100
B * a^3 = 4
(b’erne går ud med hinanden, og vi trækker a^5 fra a^3 og divider 100/4 og får):
a^2 = 25
a = 25/2 = 12,5
b = 4
Svar #1
05. juni 2008 af xb7x (Slettet)
Sådan lige hurtigt skimtet har du en fejl under eksponentiel:
a^2=9, så er a IKKE lig med 9/2 derimod: a=sqrt(9)=3
a^2=9, så er a IKKE lig med 9/2 derimod: a=sqrt(9)=3
Svar #2
05. juni 2008 af dnadan (Slettet)
Lineær funktion: f(5)=4 , f(10)=6
a=2/5
Der går dog noget galt med værdien af b:
5*2/5 + b =4
<=>
b=4-10/5=4-2=2
Ekspotentiel: f(2)=90 , f(4)=810
(husk at skrive b med lille) (du har skrevet 820 i stedet for 810)
(b*a^4)/(b*a^2)=810/90=9
<=>
a^2=9 <=> a=3 (thi a>0 i en eksponentieludvikling)
b beregnes ved indsættelse i f(x)=b*a^x
Igen begår du fejlen med at dividere med potensen.
Se ovenstående, og brug samme metode.
Potensfunktion: f(3)=4 , f(5)=100
a=2/5
Der går dog noget galt med værdien af b:
5*2/5 + b =4
<=>
b=4-10/5=4-2=2
Ekspotentiel: f(2)=90 , f(4)=810
(husk at skrive b med lille) (du har skrevet 820 i stedet for 810)
(b*a^4)/(b*a^2)=810/90=9
<=>
a^2=9 <=> a=3 (thi a>0 i en eksponentieludvikling)
b beregnes ved indsættelse i f(x)=b*a^x
Igen begår du fejlen med at dividere med potensen.
Se ovenstående, og brug samme metode.
Potensfunktion: f(3)=4 , f(5)=100
Svar #3
05. juni 2008 af Peaco (Slettet)
#2: Hvorfra får du (b=4-10/5=4-2=2) ved lineær funktion? hvad er det du har brugt?
Og de to andre med ekspotentiel og potensfunktionen, forstår jeg ikke hvad du mener. Hvor opstår fejlen/hvorfor?
Har eksamen imorgen i mat så vil virkelig godt forstå det her :(
Og de to andre med ekspotentiel og potensfunktionen, forstår jeg ikke hvad du mener. Hvor opstår fejlen/hvorfor?
Har eksamen imorgen i mat så vil virkelig godt forstå det her :(
Skriv et svar til: lineær/ekspo/potens funktioner
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
