Matematik

Bestemte Integral Igen :(

09. juni 2008 af TheWB (Slettet)
Jeg skal til den mundtlige eksamen i Mat B bl.a. indenfor integralregningen gøre flg:

Giv et eksempel, hvor du udregner en størrelse, der ikke er et areal ved hjælp af et bestemt integral.

Hvordan skal det helt præcist forstås? Og skal man bruge det bestemte integrals regneregler, som ligner det ubestemte ingtegrals regneregler meget??

Skal man bruge |a,b f(x)dx = [F(x)]a,b=F(b)-F(a) ???

b er øverst og a er nederst.

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2008 af mathon

...har du fx. tænkt på en drejning på 360° om x-aksen af grafen for f(x)?

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2008 af mathon

...herved beregnes et rumfang

Svar #3
09. juni 2008 af TheWB (Slettet)

Altså rumfanget af en cirkel? Nej det havde jeg ikke lige tænkt på..

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2008 af mathon

Altså rumfanget af et legeme

Svar #5
09. juni 2008 af TheWB (Slettet)

Legeme? Are you kidding me?

Svar #6
09. juni 2008 af TheWB (Slettet)

Det har jeg aldrig lært tror jeg. Kan du forklare hvordan det gøres?

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. juni 2008 af mathon

ved at indlægge linjestykket
y = f(x) = (r/h)x, x€[0;h] i et koordinatsystem
fås
ved en drejning på 360° om x-aksen af grafen for f(x)
en kegle
med rumfanget V_x=
h
S pi*((r/h)x)^2*dx =
0

pi*(r^2/h^2)*(1/3)*h^3 = (1/3)pi*h*r^2 = (1/3)*h*(pi*r^2) = (1/3)*h*G,
hvor
G er den cirkulære grundflade



Brugbart svar (0)

Svar #8
09. juni 2008 af JacobJensen (Slettet)

Slettet

Svar #9
09. juni 2008 af TheWB (Slettet)

Er det mat på A niveau?


[Jeppe, er det ikke på tide, at du laver dine egne lektier.]

Jeg ved ikke om man kan kalde det for lektier Jacob, jeg ville nærmere kalde det forberedelse til eksamen.
Først og fremmest er det ikke alle der har flair for matematik på det her niveau. At jeg så har problemer med hvert emne jeg forbereder mig til er måske ikke så underligt, det er jo ikke decideret alt jeg spørger om, men en enkelt ting, da jeg kan finde det andet i min bog eller noter, derefter er min 2nd option så google, eller her.
Ved godt jeg bruger forummet flittigt, men altså det kan andre også have gavn af på et senere tidspunkt.

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

Omdrejningslegemer en del af kernestoffet for matematik A. Generelt er det ikke tilrådeligt at bevæge sig ind på emner, som du ikke har nogenlunde styr på - dvs. emner I ikke har gennemgået i klassen. Men here goes...

Lad f være en ikke-negativ kontinuert funktion i intervallet [a;b], som afgrænser en punktmængde M = {(x,y) | a =< x =< b og 0 =< y =< f(x)}. Hvis M drejes 360° om x-aksen, fås et omdrejningslegeme med volumenet:

V_x = pi * S[a,b]{f(x)^2}dx

Omdrejningslegemet kan deles op i mange små cylindere, alle med bredden delta_x . Volumenet af omdrejningslegemet vil således være summen af alle disse små cylinderstykker.

Radius i en vilkårlig cylinder n tilsvarer f(x_n), og højden tilsvarer delta_x. En tilnærmet værdi af volumenet af cylinderen må – jf. formlen for en cylinder – derfor være givet ved:

V ~ pi * f(x_n)^2 * delta_x

Lader vi alle de volumener i intervallet [a;b], være uendeligt tynde, dvs. delta_x -> 0, må volumenet omdrejningslegemet være givet ved:

V_x = lim[delta_x]{{n}/sigma/{i=1} pi * f(x)^2 * delta_x = S[a,b] pi * f(x)^2 dx

Da pi er en konstant – og da det gælder at S{k*x}dx = k*S{k}dx – kan pi sættes uden for integraltegnet, så:

V_x = pi * S[a,b]{f(x)^2}dx

Som mathon nævner, kan omdrejningslegemer blandt andet bruges til at bevise rumfangsformlerne for visse kendte geometriske figurer, så som keglen, kuglen og lign.

Skriv et svar til: Bestemte Integral Igen :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.