Matematik
Hjælp til funktioner.?
13. juni 2008 af
FieDitlevsen (Slettet)
Jeg skal op i mundtlig matematik og er på letterer bar bund med hensyn til funktioner.
Er der nogle der kan forklare mig hvordan man forklare:
-Forskrift.
-Funktionen y=b*x i a'ende (ved ikke hvordan man opløfter det på en com.)
På forhånd mange tak for hjælpen.
Er der nogle der kan forklare mig hvordan man forklare:
-Forskrift.
-Funktionen y=b*x i a'ende (ved ikke hvordan man opløfter det på en com.)
På forhånd mange tak for hjælpen.
Svar #1
13. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)
En forskrift kan f.eks. være f(x)=ax+b
y=b*x^a er en potensfunktion. Kom her ind på betydningen af a og b ved en potensfunktion og gør rede for dens grafiske forløb. Søg evt. på potensfunktion her i forummet.
y=b*x^a er en potensfunktion. Kom her ind på betydningen af a og b ved en potensfunktion og gør rede for dens grafiske forløb. Søg evt. på potensfunktion her i forummet.
Svar #4
13. juni 2008 af sengul (Slettet)
Potensfunktion:
Forskriften: f(x) = b * x^a
Den samme procentvise x tilvækst giver den samme procentvise y tilvækst.
Hvis a>0 er f voksende
hvis a=0 er f konstant
hvis a<0 er f aftagende
a og b i potensfunktion:
her er ln <=> log (du kan bruge begge dele)
a = ln(y2) - ln(y1) / ln(x2) - ln(x1)
b = y1 / x1^a (du kan også sige: y2 / x2^a for det giver det samme resultat.
I potensfunktion: hvis x er *k så er f(x) = *k^a
Beviset for hvordan man finder a og b's forskrift i potensfunktion:
her kan du både sige log el. ln det er ligegyldigt, for metoden er den samme.
y2 / y1 = (x2 / x1)^a
log(y2 / y1) = log ((x2 / x1)^a)
log(y2 / y1) = a * log (x2 / x1)
a = log(y2 / y1) / log(x2 / x1)
a = log(y2) - log(y1) / log(x2) - log(x1)
Beviset for hvordan du når b's forskrift i en potensfunktion:
her isoler du igen b:
y1 = b*x1^a
b = y1 / x1^a
Forskriften: f(x) = b * x^a
Den samme procentvise x tilvækst giver den samme procentvise y tilvækst.
Hvis a>0 er f voksende
hvis a=0 er f konstant
hvis a<0 er f aftagende
a og b i potensfunktion:
her er ln <=> log (du kan bruge begge dele)
a = ln(y2) - ln(y1) / ln(x2) - ln(x1)
b = y1 / x1^a (du kan også sige: y2 / x2^a for det giver det samme resultat.
I potensfunktion: hvis x er *k så er f(x) = *k^a
Beviset for hvordan man finder a og b's forskrift i potensfunktion:
her kan du både sige log el. ln det er ligegyldigt, for metoden er den samme.
y2 / y1 = (x2 / x1)^a
log(y2 / y1) = log ((x2 / x1)^a)
log(y2 / y1) = a * log (x2 / x1)
a = log(y2 / y1) / log(x2 / x1)
a = log(y2) - log(y1) / log(x2) - log(x1)
Beviset for hvordan du når b's forskrift i en potensfunktion:
her isoler du igen b:
y1 = b*x1^a
b = y1 / x1^a
Skriv et svar til: Hjælp til funktioner.?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
